Home InfoDruštvo Kad Komunalna policija zataji, Smederevci sve moraju sami

Kad Komunalna policija zataji, Smederevci sve moraju sami

by Redakcija

Divlje deponije sve više osvajaju javne površine Smedereva. Komunalna policija koja može da stane na put ovom negativnom trendu jedino što čini je izdavanje naloga za njihovo uklanjanje. Prevencije, sprečavanje i sprovođenje zakona nažalost izostaju. Kad reakcija onih koji sprovode Zakon nema, dužnost građana je da se aktivno uključe u rešavanje problema i nateraju nadležne da rade svoj posao. Kao i sa vazduhom, Smederevci su morali i ovde da zasuku rukave.

Komunalna policija Smedereva može mnogo toga da učini kada je reč o divljim deponijama. Može mnogo, ali uvek bira da čini malo. Posao komunalnog policajca se sveo na jednu ponavljajuću aktivnost – izdavanje naredbe „komunalcima“ da đubre očiste. I tako u nedogled, kad deponija ponovo nikne, eto još jednog „strašnog“ naloga. Postavlja se pitanje, gde je tu pravda za vredne radnike JKP „Zelenila i groblja“? Za samo godinu i po dana Grad Smederevo je isplanirao uklanjanje divljih deponija za koje se izdvaja čak 300 miliona dinara. Šta smo ono beše rekli, koliko za prevenciju i edukaciju? A, da, nula dinara! Dobro, ali neko se zasigurno kazni za to vreme, a od tog novca takođe možemo da uložimo u prevenciju i edukaciju. Koliko se tu izdvaja novca? Opet nula, hm baš šteta.  

Komunalna policija očigledno nema volje da ovom problemu pristupi sistematski. Najlakše je trošiti novac građana na konstantno uklanjanje deponija. Građani prijavljuju, delaju, ali na njihove apele i pozive nema adekvatnog odgovora. Za Smederevce se ponovo nametnuo izbor kao i kod problema zagađenog vazduha. Biti ili ne biti? Disati ili ne disati? Očistiti ili ne očistititi? Pitanje (kao što je uvek slučaj) je sad!  

 

 

Kako brojimo deponije?

Incijativa Crveni bedževi je jedna od prvih koja je odlučila da motiviše sugrađane na smislene akcije rešavanja divljih deponija. Početkom prošle godine je kreirana besplatna mobilna aplikacija Prijavi deponiju za mapiranje divljih deponija u širem području grada, i uspostavljanje mape divljih deponija na sajtu organizacije. Sa jedne strane, vidljivost problema postaje veća, što treba da dovede do promene kulture, te i pozitivnih rezultata zagovaranja kod nadležnih organa, a sa druge strane – pritisak javnosti raste. 

Fotografisanjem deponija, direktno se postavlja tačna lokacija na mapi, a broj deponija zavisi od ažurnosti i volje građana. Do sada je prijavljeno više od 50 divljih deponija na teritoriji grada, a mnoge od njih su i dalje tamo iako se aplikacija koristi nešto više od godinu dana.  

 

Građani, džakove u šake i oooooo-ruk! 

Kada su svojim pametnim telefonima detektovali divlje deponije, Smederevci nisu pisali naloge poput Komunalnih policajaca, već su se okupljeni oko inicijative Crveni bedževi samoorganizovali u brigade ekoloških zaštitnika javnih površina. Samo ove godine je organizovano nekoliko akcija čišćenja koje su završene dostavom „zaboravljenog“ otpada ispred prostorija JKP „Zelenila i groblja“. Podrška komšija je bila sjajna, lajkova mnogo, ali reakcija nadležnih ama baš nikakva. Dobra stara taktika ignorisanja nikada ne omane, pa je tako bilo i u ovom slučaju. Kakva taktika, takva i saradnja Komunalne policije sa građanima.

 

Smederevci i komunalni policajci – saradnja koje nema

Prema Zakonu o komunalnoj policiji, član 6, ovaj organ je dužan da sarađuje sa građanima u skladu sa zakonom i propisima kojima se uređuje obavljanje komunalnih i drugih poslova iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave. U prilog tome ide i član 35 Odluke o organizaciji gradske uprave Smedereva, koji takođe propisuje saradnju građana sa nadležnim komunalnim službama. 

U praksi je neuočljiva ta saradnja po bilo kom pitanju nadležnosti komunalne policije. Dodatno, termin „saradnje“ je i u samom Zakonu definisan i kao međusobno obaveštavanje, razmena informacija, pružanje neposredne pomoći i preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja. Takođe, Odlukom o komunalnoj policiji grada Smedereva, član 21, definisano je da „komunalna policija po potrebi vrši obaveštavanje i edukaciju građana neposredno i putem medija o aktuelnim događajima i novinama iz delokruga svog rada“.

Važno ogledalo (ne)saradnje sa građanima jeste i postupanje Odeljenja komunalne policije prema dopisima i zahtevima koje su Crveni bedževi prosledili. Naime, na prvoupućene zahteve za pristup informacijama od javnog značaja nam nije odgovoreno u zakonom predviđenom roku, te je ova građanska inicijativa bila prinuđena da se obrati povereniku za informacije od javnog značaja i gradskom veću. Tek nakon rešenja poverenika, dobijeni su odgovori na ove zahteve. Na poziv na sastanak koji su upućeni načelniku komunalne policije i komunalnom inspektoru nije pružen nikakav odgovor. Dodatno, usled ovakvog stava lokalnih službi, po Zakonu je kazna za ovlašćeno lice koje ne postupa u skladu sa rokovima propisanim Zakonom 30.000 dinara, dok Gradska uprava treba da plati i troškove postupka odnosno podnošenja žalbe. Ovakvi troškovi su direktan rezultat ćutanja uprave na upućene zahteve za pristup informacijama od javnog značaja. 

Primer neadekvatne saradnje i razmene informacija sa građanima se vidi i na zvaničnoj veb-stranici grada Smedereva, gde je u opisu organa gradske uprave evidentan opis zakonskog i podzakonskih okvira koji je daleko zastareo, odnosno poziva se na propise iz 2010. Građanima se putem zvanične veb-stranice grada Smedereva predstavljaju zastarele i neadekvatne informacije. 

 

Buđenje proleća

Ovakvi postupci nadležnih institucija dodatno demotivišu građane da budu uključeni u poboljšanje javnog životnog prostora i rešavanja ključnih komunalnih problema. Ali dobra vest je da su se građani probudili i da povratka više nema. Samo konstantnim akcijama i pozivanjima na Zakon se može izvršiti pritisak na institucije. Dani divljih deponija u Smederevu su odbrojani. To je bar jasno. Na građanima je samo da o tome obaveste i one koji primaju platu da zakone sprovode i grad očiste i urede. Komunalna policija nek se spremi za jedno dobro buđenje!

 

Crveni bedževi ponovo u akciji

Inicijativa Crveni bedževi je pored istraživanja, napravila i niz konkretnih akcija usmerenih ka aktiviranju Komunalne policije da preuzme odgovornost za ovaj problem i odlučno se upusti u njegovo rešavanje. Upućeni su brojni zahtevi za uspostavljanje dijaloga sa načelnikom komunalne policije, koje je nažalost rutinski ignorisao. 

Tim povodom, podneto je i preko 20 prijava divljih deponija službama komunalne policije i inspekcije, te se sada čeka reakcija nadležnih službi. 

Komunalna policija je pokazala izuzetno nepoštovanje svojih građana jer do danas nije usledilo pružanje informacija od javnog značaja po zahtevu inicijative. S tim u vezi, napisana je predstavka republičkom komunalnom inspektoru, sa zahtevom za vanredni inspekcijski nadzor nad gradskom komunalnom policijom.

Konačno, Crveni bedževi su zajedno sa građanima organizovali i nekolicinu akcija čišćenja divljih deponija. _

__________________________________________________________________________________________________________

Ovaj tekst je napisan povodom inicijative Crveni bedževi Udruženja Pro.Tok 21  u okviru projekta „Građani imaju moć“, uz finansijsku podršku udruženja CRTA iz Beograda, a u svakom od deset gradova i opština i uz pomoć partnera.
__________________________________________________________________________________________________________

Slične vesti

2 comments

Plavi + 03.05.2022 - 10:28

Komunalna policija su ljudi koji samo primaju plate, a ne rade ništa i ne odgovaraju ni zašta ! I ko se „regrutuje“ u komunalnu policiju, koje i kakvo njihovo obrazovanje, a tek njihova edukacija u ovom smislu?
Za uklanjanje divljih deponija izdvaja se 300 miliona dinara i to skoro isljkučivo radi JPK „Zelenilo i groblja“. I bravo za njih ! A šta rade drugi? Pa, skoro ništa! Samo debatuju, kritikuju, predlažu, a sami ništa ne urade !
Naravno, treba uložiti (novac) u prevencijui edukaciju svih stanovnika Smedereva, bez obzira na uzrast. I nije loše da i smederevci sami očiste po neku deponiju, a još je važnije da je oni sami ne prave !

Reply
Purka 23.07.2022 - 01:32

Gusimo se nocima za redom pale gume i kablove!!!Oblast Zelvoza.Niko ne reaguje

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!