Home ZanimljivostiPutovanja Egzotične destinacije – da li nam treba veliki budžet za daleka putovanja?

Egzotične destinacije – da li nam treba veliki budžet za daleka putovanja?

by Redakcija

Kada pitate ljude šta ih sprečava da putuju i obiđu daleke egzotične destinacije uglavnom će vam dati isti odgovor – novac. I generalno jeste tako, ograničen budžet kojim raspolažu i nedostatak slobodnog vremena su dva najčešća razloga zašto turisti ne biraju tako često daleke destinacije kao svoje odredište za odmor.

Ipak, bez obzira koliko to nekome izgledalo nemoguće, za putovanje na neka egzotična i udaljena mesta vam u izvesnim slučajevima neće trebati ogromna količina novca. Možete putovati i do najudaljenijih meridijana sa skromnijim budžetom, pod uslovom da se pridržavate određenih pravila. Da bismo vam pomogli u tome, dajemo vam nekoliko ideja kako da vam putovanje na egzotične destinacije bude pristupačno i prilagođeno vašim finansijskim mogućnostima.

#1 Putujte van sezone

Van sezone opada potražnja za hotelskim i apartmanskim smeštajem, pa će i cena noćenja biti značajno niža. Još jedna prednost putovanja mimo sezone ogleda se u tome što će definitivno biti manje gužve koju turisti tipično prave dok je sezona u jeku. Tako ćete moći da se bolje upoznate sa znamenitostima, stanovništvom, kulturom i običajima koji vladaju u dalekim zemljama. Osim toga, treba istaći i činjenicu da je avionska karta često višestruko jeftinija u doba godine kada se manje putuje.

Važno je da ne zaboravite da pogledate u koje je vreme špic turističke sezone u zemlji koju želite da posetite, pogotovo kada su u pitanju daleka putovanja. Jer kada je na severnoj polulopti proleće, na južnoj je jesen i obrnuto.

Tako na primer, ako želite da posetite Kubu najbolje je da to učinite u periodu od decembra do maja, kada su prijatne temperature i nije kišna sezona. U tom periodu na Kubi je leto. Zato su aranžmani za letovanje na Kubi, pogotovo u decembru, januaru i februaru najprodavaniji. Međutim, ako želite da rezervišete neki termin van ova tri najpopularnija meseca, sigurno je da ćete to moći za manje novca.

#2 Probajte da “uhvatite” last minute

Last minute ponude mogu biti pravi poklon ukoliko tražite aranžman za daleke destinacije a imate ograničen budžet. Ako “uhvatite” pravu ponudu možete prilično uštedeti. Jedino što je potrebno je da u pravo vreme budete na pravom mestu (pored računara) i zgrabite priliku.

Brojne turističke agencije, obično par dana pre polaska, daju specijalnu last minute ponudu koja može biti i do 30% jeftinija. Razlog tako niske cene je uglavnom popuna praznih mesta i smeštaja za određene termine koji nisu rasprodati.

U trenutku kada se odlučite za last minute ponudu, važno je da vam koferi budu već spakovani. Takođe, morate biti spremni na to da se u last minute ponudama mogu naći apartmani koji nisu prodati iz različitih razloga, počev od toga da nemaju pogled na more, nisu adekvatne kvadrature ili se na primer nalaze u prizemlju. Ipak, takve okolnosti su retke kada su u pitanju daleke i egzotične destinacije. Ponekad i visoka početna cena aranžmana može biti razlog trenutnog, velikog popusta.

#3 Rezervišite putovanje ranije

Ako ne želite da se kockate sa last minute ponudama i da čekate da li će vam se ukazati prava prilika, postoji i opcija “first minute”. U tom slučaju svoje mesto morate da rezervišete puno ranije od termina u kojem ćete biti na letovanju. Naravno, ne mora uvek biti letovanje u pitanju, na ovaj način se može rezervisati i zimovanje ili putovanje na neka od najlepših mesta na Zemlji.

Da bi već u startu imale što više klijenata, ali i kako bi rizik od nedovoljno dobre prodaje aranžmana svele na mnimimu, mnoge turističke agencije nude posebne pogodnosti za prve kupce aranžmana, u vidu tzv. “first minute” ponuda.  Obično se popusti za avansno plaćanje letovanja kreću u rasponu od 5 do 10%, ali mogu biti i veći. Tako na primer, možete još u januaru uplati putovanje u egzotične zemlje po dosta jeftinijoj ceni a krenuti na put tek u avgustu, septembru ili oktobru.

Još jedna opcija za uštedu je da rezervaciju uplatite na sajmu turizma. Ova prestižna manifestacija privlači veliki broj turističkih agencija i to onih proverenih, koje često baš na sajmu daju popuste za ranu uplatu aranžmana. Po najavi, odnosno informacijama sa sajta Beogradskog sajma, naredne godine Sajam turizma će se održati u periodu od 23. – 26. februara. Možete posetiti ovu manifestaciju i možda baš tamo pronađete neku jeftiniju varijantu za vaš egzotični odmor.

 #4 Budite spremni da podelite troškove

Na smeštaju takođe možete uštedeti priličnu količinu novca. Ne treba posebno naglašavati da iznajmljivanje jednokrevetne sobe može biti i do 50% skuplje nego kada odsedate u dvokrevetnim ili višekrevetnim sobama. Tako na primer, ako putuje četvoročlana porodica, iznajmljivanje četvorokrevetne sobe će vas koštati manje nego da iznajmite dve dvokrevetne.

Takođe, ako ste krenuli na put sami, a želite na licu mesta da iznajmite sobu, možda to možete uraditi zajedno sa nekim od ljudi koje ste upoznali tokom putovanja. Osim što će troškovi smeštaja biti manji, i samo putovanje može biti uzbudljivije. Društvo na putovanjima, posebno kada su u pitanju daleke destinacije, je uvek dobrodošlo.

#5 Sami organizujte izlete

Turističke agencije svojim klijentima u sklopu aranžmana nude izlete koji su deo ture, ali i izlete koji su fakultativnog tipa. To znači da možete otići na izlet ako dodatno platite određen svotu novca. Ovo je posebno privlačno kada su u pitanju daleke destinacije na koje će turista verovatno otići jednom ili najviše dva puta u životu. Pa kako ne bi propustio da vidi neku veliku znamenitost, često dodatno plaća ekskurzije.

Ako se vama to učini skupim, možete u sopstvenoj režiji organizovati izlet i pronaći jeftiniji, alternativni način prevoza do željenog odredišta. Štaviše, ako u vašoj grupi postoji par zainteresovanih za posetu istom mestu, možete iznajmiti lokalni taksi i podeliti troškove puta.

Na kraju svega, možemo zaključiti da se putovanje na daleke destinacije može realizovati i sa daleko manje novca nego što se u prvi mah čini da je potrebno. Naravno da vam je za egzotična putovanja potreban pozamašan budžet, ali postoje načini koji će vam omogućiti da za znatno pristojniju sumu posetite destinacije poput Kube, Dominikane, Zanzibara, Meksika, Mauricijusa, Barbadosa, Kolumbije…

Bez ovih ušteda, neki turisti zapravo i ne bi mogli da priušte sebi odlazak u ove prelepe, ali daleke zemlje. Zato poslušajte savete koje smo vam dali u ovom tekstu i častite sebe nezaboravnom egzotičnom avanturom.

Srbijanka Stanković

 

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!