Home ZanimljivostiPutovanja Foto šetnja kroz Toskanu na Smederevski način

Foto šetnja kroz Toskanu na Smederevski način

by redakcija

Sećate se onih školskih sastava o tome kako ste proveli letnji raspust? Nikada nisam znao kako ću i šta ću napisati a neću ni ovoga puta mnogo kuckati i lupati glavom, pustiću da ove fotografije prikažu jedan deo lepote koju Toskana nudi. Prošetaćemo prvo njenim glavnim gradom – Firencom.

Ne znam da li ste nekada čuli za Student hotele? To je lanac hotela koji je nastao u Holandiji pre nekih desetak godina a koji svojim dizajnom i enterijerom ide korak ispred mnogih drugih. Ukucajte u Google-u "the student hotel florence virtual tour" i sve će vam biti jasno. Od mene dobijate samo ove dve fotografije. Restoran je otvoren za sve posetioce a ne samo za goste hotela, cene nisu u nebesima kao što sam očekivao. Odlazak na krov hotela i korišćenje bazena ipak nije dozvoljen za nas koji ne stanujemo kod njih.

Ako je vreme ručka, preporučujem jedan obrok s nogu. "I Fratellini" je nastao 1875. godine i to je mesto gde možete kupiti izvanredne sendviče punjene raznim toskanskim đakonijama. Dok stojite u redu prilazi vam lik koji vam uruči meni, kada dođete na red samo kažete redni broj sendviča i vrlo brzo budete usluženi. Postoji 30 vrsti, dosta su popularni pa ćete zbog toga uvek naići na dugačak red koji definitivno vredi čekati. Probajte obavezno, zahvalićete mi se kasnije!
Mesto je pogodno i za vegetarijance. Cene skroz normalne.

Kada smo kod hrane, kao dezert preporučujem Lindt prodavnicu koja je takođe u strogom centru. Švajcarci su napravili pravi raj za sve sladokusce, na ulazu uzimate kesu u koju trpate šta god hoćete a na kasi plaćate težinu čokolade a ne vrstu koju ste izabrali. Dakle sve cene su iste, a ako odlučite da probate od svake vrste po jednu sigurno vam neće sve stati u jedno pakovanje.

Botanička bašta (Orto Botanico di Firenze) je nastala 1545. i na nekih je desetak-petnaestak minuta pešaka od centra, ni to nije uopšte loša ideja da se poseti kada ste već u komšiluku. Očekivao sam da su neki delovi bašte lepše uređeniji, ali i ovako je bilo lepo videti toliko vrsti biljaka. Čini mi se da je najlepši deo ove posete bio viđenje drveta koje je zasađeno još u 19. veku. Pored svakog postoji i kratak opis vrste kao i istorijat, moglo se pročitati da su u svojoj dugoj istoriji par tih najstarijih stabala "preživela" i udare gromova.

Nakon grada provešću vas i kroz neka seoska područja poznata po vinu i maslinovom ulju. Na samo dvadesetak kilometara od grada možete skrenuti sa auto-puta i naićićete na ovakve lepote.

 

Ovu turneju nikako ne bi trebali završiti bez šopinga. Najbolje mesto za to je "Barberino Designer Outlet" koji se nalazi na 30-40 km od Firence. Radi se o outletu sa svim dobro poznatim brendovima. Patike možete naći za 30-40€ (po povratku u Srbiju video sam isti model za 11-12.000 dinara), trenerke, jakne, pantalone…. Upoređivao sam cene i mogu da kažem da su u nekim slučajevima i do 3 puta niže od onih iz naših izloga. Siguran sam da ćete ostati bez nekoliko desetina evra ako uđete u ovaj "grad".

Što se tiče prevoza do Toskane i nazad, avionski saobraćaj se neverovatno isplati. Niš – Bolonja vam je najbolja opcija, treba ugrabiti i pravi trenutak kupovine karte. Povratna je koštala 6.000 dinara i let traje oko 80 minuta, povratna autobuska karta košta oko 130€ i put traje oko 15-16 sati. A vi sad procenite šta je bolje i šta se više isplati. Iz Smedereva do Niša možete stići kombi prevozom raznih turističkih agencija (bude oko 1500 dinara u jednom pravcu) a uvek postoji i aplikacija BlaBlaCar koju sam iskoristio u povratku za 950 dinara.

Zahvaljujući low cost kompanijama, vikend van Smedereva je postao dosta pristupačniji, čak i za neke naše, smederevske uslove. Avionski prevoz je čini mi se bio još jeftiniji pre godinu-dve, u jednom trenutku povratna karta do Ajndhovena je bila 3000 dinara, ali dobro – ni sada nije loše. Razmislite o tome, neke dalje destinacije nisu više toliko daleke. Putovanjem bežite iz ove naše sive svakodnevice, upoznajete druge kulture, ali i sebe.

Srećan put!
 

Tekst i foto: Miloš Necić
SDCafe.rs

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!