Home ZanimljivostiPutovanja Krivi toranj u Pizi

Krivi toranj u Pizi

by redakcija

Krivi toranj u Pizi je zvonik katedrale smeštene u delu Pize, koji se zove Kampo de Mirakoli (Campo dei Miracoli).

Trebalo je da zvonik bude potpuno vertikalan, ali je počeo da se krivi neposredno posle početka izgradnje tornja u avgustu 1173. godine. Visina tornja od zemlje do niže strane je 55.86 metara, a od zemlje do više strane je 56.7 metara. Toranj je iskrivljen za 5,5 stepeni.

Do 1990. godine, toranj u Pizi se toliko nakrivio da su zvaničnici morali da ga zatvore za posetioce i pokrenu sanacione radove. Inženjeri su uspeli da smanje nagib za 44 centimetra, vrativši toranj u položaj koji je imao 1838. godine. Krivi toranj u Pizi ponovo je otvoren za posetioce i turiste u decembru 2001. godine.

Kada su inženjeri započeli poduhvat, prvo su zbog obezbeđenja opasali kolosa jakim čeličnim užadima. Toranj se i dalje naginjao i jedini način da se on učvrsti i u takvom položaju ostane i sledeći milenijum, bio je da se temelji iznova naprave. Stručnjaci su veoma oprezno kopali ispod tornja vadeći velike količine zemlje. Zatim je toranj ispravljen uz pomoć nekoliko tona teških tegova.

Ovaj poduhvat ispravljanja tornja koštao je preko 50 miliona tadašnjih nemačkih maraka, što je 25.6 miliona evra.

Najviše zahvaljujući arhitektonskoj greški, zbog koje i ima toliku slavu, ovaj toranj godišnje poseti preko milion turista, i samo od njega, ovaj gradić od oko 90.000 stanovnika ima prihode od nekoliko stotina miliona evra.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!