Home ZanimljivostiPutovanja Da li je Evia najpovoljnije ostrvo u Grčkoj?

Da li je Evia najpovoljnije ostrvo u Grčkoj?

by redakcija

Evia, drugo najveće grčko ostrvo, privlači pažnju turista širom sveta svojom raznovrsnom ponudom i bogatom istorijom. Smešteno blizu Atine, ovo ostrvo pruža mnoštvo mogućnosti za razne aktivnosti i odmor, od prelepih plaža do planinskih staza, tradicionalnih sela do antičkih lokaliteta.

U nastavku ćemo istražiti zašto je Evia po mnogima jedno od najpovoljnijih ostrva u Grčkoj.

Raznovrsne plaže za svakog putnika

Ukoliko je vaš izbor Evia 2024. godina će vam sigurno biti jedno od zapamćenijih letovanja. Kao jedno od najvećih grčkih ostrva, Evia obiluje raznovrsnim plažama. Bilo da preferirate mirne uvalice ili živopisne plaže sa bogatim sadržajem, Evia ima nešto za svakoga.

Na južnoj strani ostrva, plaže poput Agia Anna i Agios Nikolaos privlače posetioce svojim tirkiznim vodama i finim peskom. Ove plaže su pogodne za porodični odmor, sa plićim vodama i blagim talasima, idealnim za plivanje i igru. Za avanturiste, plaža Sarakiniko nudi spektakularne pejzaže i skrivene uvale, pristupačne samo brodom ili pešice, što je čini savršenim izborom za one koji traže malo više izolacije.

Na istočnoj obali, plaže poput Lichada i Limni kombinuju prirodnu lepotu sa uživanjem na ležaljkama, gde možete uživati čitajući knjige ispod suncobrana. Ležaljke nisu skupe i na njima možete uživati u piću sa takođe izuzetno pristupačnim cenama. Ovi gradovi nude i brojne restorane i kafiće uz plažu, gde posetioci mogu uživati u lokalnoj kuhinji dok posmatraju zalazak sunca nad Egejskim morem.

Za ljubitelje avanture, zapadna obala Evije nudi plaže kao što su Agios Georgios i Kymi, koje su idealne za surfovanje zbog svojih snažnih vetrova. Iako surfovanje važi za skuplji sport zbog daske koju je potrebno iznajmiti, na Eviji je ta cena jako povoljna. Ovi delovi ostrva takođe su popularni među ribolovcima, pružajući im priliku da uhvate raznovrsne vrste riba.

Plaže Evije nude širok spektar iskustava, od mirnog opuštanja do aktivnog istraživanja, čineći ovu destinaciju izuzetno primamljivom za sve vrste putnika.

Kulturno nasleđe – antički biseri Evije

Evia je bogata istorijskim nasleđem koje datira još iz antičkih vremena, nudeći posetiocima priliku da istraže neke od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Grčkoj. Antički biseri Evije su glavne istorijske tačke koje posetioci mogu istražiti bez velikih troškova.

Na ostrvu se nalazi antički grad Eretrija, osnovan u 8. veku pre nove ere, koji je bio važan trgovački i pomorski centar u antičko doba. Posetioci mogu obići ruševine hrama Artemide, teatar i ostale značajne građevine, koje svedoče o bogatoj prošlosti ovog grada. Osim što je bogat arheološki lokalitet, Eretrija je i pristupačna destinacija za posetu, sa pristojnim cenama ulaznica i opcijama za organizovane ture.

Još jedan važan arheološki lokalitet je hram Artemide u Aidei, koji datira iz 5. veka pre nove ere i smatra se jednim od najimpresivnijih hramova na ostrvu. Ovaj hram posvećen boginji Artemidi i dalje očarava svojom arhitekturom i ornamentikom, pružajući uvid u religijske i kulturne prakse antičkog doba. Hram nudi besplatan ulaz i omogućava posetiocima da uživaju u arhitektonskim čudesima antičke Grčke bez dodatnih troškova.

Pored toga, Evia je domaćin brojnih manastira i crkava koji datiraju iz srednjeg veka, kao što su manastir Svetog Davida i crkva Svetog Nikole u Atini. Ovi verski objekti ne samo da predstavljaju duhovnu važnost ostrva, već su i primeri impresivne arhitekture i umetnosti.

Kulturno nasleđe Evije takođe obuhvata i tradicionalna sela poput Pefkija i Marmarija, gde posetioci mogu doživeti autentičan grčki način života i probati lokalnu kuhinju u tavernama. Ova sela često su domaćini različitih kulturnih manifestacija i festivala, pružajući posetiocima priliku da uživaju u tradicionalnoj muzici, plesu i običajima.

Zahvaljujući pristupačnim cenama ulaznica i opcijama za besplatne ili jeftine ture, kulturno nasleđe Evije je dostupno svim turistima, čineći je izuzetno atraktivnom destinacijom za one koji traže bogatu istoriju po povoljnim cenama.

Pristupačan smeštaj i transport

Kada je reč o smeštaju i transportu na Eviji, ovaj grčki dragulj nudi širok spektar opcija pristupačnih putnicima svih budžeta. Od tradicionalnih porodičnih hotela do privatnih apartmana i kampova, posetioci mogu pronaći smeštaj po povoljnim cenama koje odgovaraju njihovim potrebama i finansijskim mogućnostima.

Pored toga, Evija je dobro povezana sa kopnom i drugim ostrvima Grčke putem redovnih trajektnih linija, pružajući turistima jednostavan i pristupačan način putovanja. Posebno je pogodna za one koji dolaze automobilom, jer ostrvo nudi dobre puteve i mogućnost istraživanja različitih delova ostrva.

Preporuka je rezervisati smeštaj unapred, posebno tokom letnjih meseci kada je Evija popularna destinacija, kao i istraživanje različitih opcija prevoza kako bi se pronašao najefikasniji i ekonomičniji način putovanja. Ovo ostrvo nudi pristupačan smeštaj i transport, čineći ga idealnom destinacijom za putnike koji traže povoljne opcije bez kompromisa na kvalitetu i udobnosti.

Evia se ističe kao jedno od najpovoljnijih ostrva u Grčkoj zahvaljujući svojoj raznovrsnoj ponudi plaža, bogatom kulturnom nasleđu i pristupačnim opcijama smeštaja i transporta. Bez obzira da li ste ljubitelj sunčanja na plaži, istraživač antičkih ruševina ili avanturista u potrazi za aktivnim odmorom u prirodi, Evia nudi iskustva koja odgovaraju svim budžetima. Sve to čini Eviju izuzetno primamljivom destinacijom za putnike koji traže nezaboravan odmor po povoljnim cenama.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!