Home Info Za pet godina 70 odeljenja prvaka manje u školama u Smederevu

Za pet godina 70 odeljenja prvaka manje u školama u Smederevu

by redakcija

U smederevskim osnovnim školama broj učenika iz godine u godinu sve je manji. Tako je samo za pet godina nestalo više od 70 odeljenja prvaka, a u poslednjoj deceniji broj prvaka opao je za oko 2.000.

Smederevo ima 19 osnovnih gradskih i seoskih škola, četiri srednje i jednu muzičku školu.

Ove školske godine, OŠ „Dositej Obradović“ upisala je 116 učenika u četiri odeljenja.“Sveti Sava“ u tri odeljenja prvog razreda ima 54 đaka, OŠ „Branko Radičević“ u četiri odeljenja  91-og učenika. „Branislav Nušić“ ima tri odeljenja sa 78 učenika, a OŠ“ Jovan Jovanović Zmaj“ upisala je samo dva odeljenja sa 46 prvaka.

Sumornija je slika u selima.
U Šalincu i Vranovu upisana su dva odeljenja, a u Skobalju, na primer, samo jedno sa devetnaestoro učenika.

Prema ranijim podacima, od 2005. do 2011. godine u smederevskim osnovnim školama bilo je 1.465 učenika manje. Tako je 2005. upisano 11.162 učenika. a 2011. godine –  9.697, ili čak 72 odeljenja manje. Procentima rečeno, broj učenika umanjen je 13 odsto, dok je 14 odsto manje odeljenja.

Demografski sunovrat kriv je za ove brojke, a bojazan je da će, ako se ovako nastavi   narednih godina,  škole raditi u jednoj smeni. Niko se sistemski ovim problemom ne bavi, što dodatno zabrinjava.

Ove godine, u odnosu na prethodnu školsku godinu, u Srbiji je upisano 2.500 prvaka manje.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!