Home ZanimljivostiPoznati Preminuo Miljenko Dereta

Preminuo Miljenko Dereta

by redakcija

Osnivač i dugogodišnji direktor nevladine organizacije Gradjanske inicijative Miljenko Dereta umro je juče u 64. godini.

  

Miljenko Dereta rođen je u Beogradu, 1950. godine. Završio filmsku i TV režiju na Akademiji u Beogradu. Do 1990. realizovao desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film. U oblasti socijalnog i političkog marketinga osvojio sve domaće i nekoliko nagrada širom sveta. Kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima za Skupštinu Srbije 1990. Član Građanskog saveza Srbije, a potom i Predsednik Izvršnog Odbora GSS.
Zbog političkog angažmana protiv Miloševićevog režima onemogućen mu je rad u profesiji. 

Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta osniva Građanske inicijative, udruženja građana za demokratiju i civilno obrazovanje, danas jedne od vodećih NVO u Srbiji i u regionu koja se bavi obrazovanjem za aktivnu participaciju građana u procesima političkog odlučivanja. Pokrenuo formiranje Federacije NVO Srbije (FENS) koja broji 460 članica. Jedan od tri ko-predsedavajuća FENSa. 

Bio je učesnik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih konferencija i član Radne grupe za budućnost SR Jugoslavije (Bratislavski proces). Bio je član Saveta Vlade za EU integracije i Saveta Ministarstva za omladinu i sport. Predsednik borda Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i član Upravnog odbora Srednje i istočno evropske mreže građana. 

Narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Od januara 2013. godine član je neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije. 

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!