Home ZanimljivostiTehnologija VIA je odlučila da se pridruži open-source inicijativi

VIA je odlučila da se pridruži open-source inicijativi

redakcija

VIA je već ranije najavila planove da će se pridružiti open-source inicijitavi na sličan način kao i AMD, međutim, prethodnih nedelja se i nisu nešto pretrgli. Na njihovom Linux sajtu objavljena su samo dva binary paketa drajvera ali bez softvera za praćenje bagova ili mejling liste. Neke je ovo uznemirilo, ali ipak je VIA iskoračila i pokazala da zapravo radi nešto više od medijske propagande.

VIA je je objavila preko 16,000 linija koda koji čine osnovu frame-buffer drajvera u Linux kernelu. Ovaj kod je objavljen pod GNU GPLv2 licencom i trenutno podržava VIA Unichrome CLE266, K400, K800, PM800, CN700, CX700, K8M890, P4M890, P4M900, i VX800 IGP čipsetove. Kod već, čini se, podržava digitalnu konekciju kao i HDMI, ili će sve to potpuno podržavati kad RadeonHD drajveri budu objavljeni.

Posao još uvek nije završen, jer još uvek ima dosta posla oko spajanja Unichrome i OpenChrome projekata, kao i oko 3D i video mogućnosti. Ipak, ovo je korak napred, jer je VIA pokazala da može da zaigra sa Open-Source zajednicom.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!