Home InfoŠkolstvo Večeras: Kako se o piscima i delima uči kroz reči i muziku

Večeras: Kako se o piscima i delima uči kroz reči i muziku

by redakcija1

Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug, uz podršku Centra za kulturu, povodom manifestacije “Mart – mesec srpskog jezika” organizuje dramatizovano intermedijalno predavanje “O piscima rečju i muzikom”.

Gosti su prof. dr Mina Đurić i hor srbistike, studenti, nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ovom prilikom biće predstavljeni interdisciplinarni spojevi nastavnog i naučnog pristupa delima srpske književnosti različitih vekova.

Kako su neki od književnih stvaralaca i proučavalaca književnosti govorili o pesnicima podvlačeći upravo muzičke fenomene u njihovom opusu? Zbog čega je od starijih do savremenih književnosti utisak sinkretičnosti literarnog teksta i melodije izrazito važan i čemu doprinosi?

Koliko korelacija među disciplinama i umetnostima produbljuje recepciju književnog teksta? –  to su neke od tema o kojima će biti reči.

U literarnim i melodijskim tumačenjima Radičevićevih, Zmajevih, Andrićevih i dela drugih stvaralaca srpske književnosti pokazaće se šta sve predstavlja koncept verbalne muzike i koliko je za kontekstualizaciju književnoumetničkog ostvarenja u domenima savremene nastave, nauke i šire recepcije literarnih priloga dragoceno isticanje i intermedijalnog prožimanja sa drugim umetnostima, a u ovom slučaju naročito sa muzikom.

Program će biti održan u ponedeljak, 18. marta, u Koncertnoj dvorani sa početkom u 19.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!