Home InfoDruštvo Stiže „Oko sokolovo“ – Kako radi ovaj sistem?

Stiže „Oko sokolovo“ – Kako radi ovaj sistem?

by redakcija1

Kao što je bilo reči prilikom usvajanja budžeta Smedereva za 2024, lokalna samouprava će nabaiti “Oko sokolovo” – jedinstveni sistem koji počiva na specijalizovanim vozilima.

Ti automobili zapravo registruju nepropisno parkiranje u rekordnoj brzini, pokrivajući istovremeno velike površine za malo vremena.

Konkretno, dovoljno je da “Oko sokolovo” samo prođe kroz kritične lokacije i prekršaj je odmah automatski registrovan.

Imajući na umu da “sve zavisi od mašine” ljudski faktor neće moći da utiče na njegov rad u smislu prolongiranja kažnjavanja ili gledanja kroz prste što se sada, donekle i razumljivo, dešava iz raznih razloga.

“Oko sokolovo” ne zanima to što ste u žurbi stali ispred hitne pomoći, bolnice, vrtića ili bilo gde drugde gde ili ne treba da budete parkirani ili niste prethodno uplatili parking po ustaljenoj proceduri.

Čitav sistem radi zahvaljujući GIS-u. To je skraćenica za Geografsko – informacioni sistem koji kod nas već ima širu primenu jer sadrži mapu svih ulica u gradu, trotoara, kolovoza, saobraćajnih znakova, semafora, pešačkih prelaza, objekata i slično.

Računar i kamera, oprema za kretanje po različitom terenu i sva zaštita koja omogućava da radi u najekstremnijim uslovima, deo su svakog ovakvog vozila.

Kamera napravi 32 fotografije u sekundi, ima 2000 opažaja po satu, a tokom 84 radna sata nedeljno može da snima bez prekida.

I već na samu najavu da bi kod nas u gradu mogao da profunkcioniše „Oko sokolovo“ ideja je naišla na različite komentare i mišljenja.

Od potpune podrške do neodobravanja uz stav da se kontrola nepropisnog parkiranja može sprovoditi i bez toga ili da je u gradu koji muku muči sa nedostatkom prostora za parkiranje prvo trebalo rešiti taj problem i uvesti red.

 

foto: Parking servis Beograd / okosokolovo.com

Slične vesti

12 comments

Komšija Mare 18.03.2024 - 15:12

Wow pa ovo je sjajno,ja ne znam kako smo živeli do sad bez (oka sokolovog) ali ako i treba da se puni gradska kasa ,velika je Lugavčina mora da se gradi. Stiže nam i sveti Mek.Donald. Ma ljudi život u Sd-u je za svaku pohvalu.Ljubim nam Gospodju Gradonačelnicu. Će da uzmem gospodjo kod vas u Ćuvik 10 tona uglja,zaslužili ste

Reply
Genny 18.03.2024 - 15:52

Hvala Dragom BOGU! Konačno. Pakao je voziti u gradu! Umislili smo da kada uključimo sva četiri žmigavca, možemo sve… jedva čekam

Reply
Mihajlo 18.03.2024 - 17:45

Smederevo nikad gore

Reply
Sale 18.03.2024 - 16:35

Umesto da branimo Kosovo mi jurimo gradjane.

Reply
Nebojsa 19.03.2024 - 08:13

@Sale idi pa ga brani…sto se OKA tice nece to dugo da traje…kao i sve ostalo u ovom mrtvom i jadnom gradu..

Reply
MADMAN 19.03.2024 - 14:02

Nebojsa kaze se IDEMO DA GA BRANIMO, i grad je mrtav zato sto imamo preca posla umesto da ustanemo i da vratimo grad i zemlju u svoje ruke!!! Smislili ste sve moguce nacine da od naroda oduzimate novac i tu ste veoma kreativni a gde vam je kreativnost da obezbedite radna mesta vece plate i siguran zivot, ne krivim ja ove vlastodrsce sto rade sve ovo vec narod koji to dopusta glasali ste eto vam, a ovo je smesno sta nas ceka!!!

Reply
Ivan 18.03.2024 - 17:57

Prodje Oko sokolovo i uslika ti auto, a potom prodje pauk i odnese ga! Bingo!

Reply
Dragan 18.03.2024 - 21:29

Bolje da su nam stigla nova parking mesta. Prvo treba da obezbedimo prostor za parkiranje, pa tek onda kažnjavanje. U centru grada gotovo je nemoguće parkirati auto..

Reply
Godo 19.03.2024 - 08:20

„jao Pajo jedva čekam da počne da curi lova“ J.T. Živadin

Reply
pera 19.03.2024 - 10:18

bolje da su nistaci nabavili jedan aparat za magnetnu rezonansu i da tako spasu hiljade zivota pri ranom otkrivanju karcinoma na bolesnicima humano i korisno a ovo ce samo da puni kasu svevisnjem gospodaru iz cepuljica a ovaj grad od njega nece imati nikakvu korist sve pare odose za beograd.

Reply
Steffan 21.03.2024 - 20:00

Strašno! Da se naprave parking mesta prvo!!!

Reply
Ivan 23.03.2024 - 21:19

Glasali ste. Još gore ako niste.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!