Home InfoNaše priče “Smederevska kreditna banka”-Staro Smederevo kroz crteže i priče

“Smederevska kreditna banka”-Staro Smederevo kroz crteže i priče

redakcija1

Smederevska kreditna banka zvanično je osnovana 1. avgusta 1871.godine u Smederevu. Svoju zgradu u Smederevu Banka je sagradila u najužem centru u tadašnjoj Đurđevoj ulici (danas Ulica Kralja Petra I broj 5) u vremenu od jula 1903., do jula 1904. godine. Njeni projektanti bili su Jovan Banić i Dimitrije Milošević, a izvođačke radove izvršio je Mijajilo Milijević. Cena izgradnje bila je 42.390 ondašnjih dinara.

Nadzorni organ bio je Vojteh Hrnjiček. Zgrada ima podrumske prostorije i spratni deo u koji se ulazi preko visokog stepeništa gde su naslikane četiri devojke. Njih je uradio Radmilo Sardelić, umetnički slikar.One verovatno predstavljaju četiri godišnja doba. Kao što se vidi iz sačuvanih akcija Smederevske kreditne banke, sa leve strane akcije nalazila se slika – crtež zgrade Banke sa tekstom iznad ulaza: Smederevska Kreditna Banka, a na krovu je bio ozidani deo na kome se nalazila figura coveka. Ispod je bio upisan datum završetka izgradnje zgrade : VII 1904.

U predratnom periodu u zgradi je bilo sedište Smederevske kreditne banke sa kancelarijama i velikim uzidanim sefom.
Posle Drugog svetskog rata, u toj zgradi bile su prostorije Sekreterijata Unutrašnjih Poslova-SUP Smederevo, a kada se i on iselio, zgrada je pretvorena u stambenu. Posle otkupa stanova nekoliko neuspelih kupo-prodaje cele zgarade, ona se sada nalazi u privatnom vlasništvu Andreje Iliškovića.

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!