Home Recepti Punč keksići

Punč keksići

by redakcija

Sastojci:

You Might Be Interested In

200g putera na sobnoj temperaturi
100g šećera u prahu
1 žumance
1 kašika vanilin šećera (možete i ne morate)
prstohvat soli
300 g brašna
1 belance
30ml konjaka, ruma, brendija ili likera od pomorandže
2 kašike soka od pomorandže
200-300g šećera u prahu

Priprema:

Puter penasto umutite sa šećerom u prahu. Dodajte žumance, vanilin šećer i prstohvat soli sve vreme muteći. Sada dodajte brašno, izmešajte i zamesite prhko testo (kao za tart). Uvijte testo u plastičnu foliju i ohladite u frižideru makar 30 minuta pre korišćenja.
Uključite rernu na 180 stepeni. Dva pleha obložite papirom za pečenje. Testo  na pobrašnjenoj radnoj površini ili komadu papira za pečenje, razvucite na debljinu od 5mm. Kalupima po želji vadite kolače i stavljajte na pripremljene plehove.
Navedeno vreme pečenja u knjizi je od 10 do 15 minuta. Ja sam ih pekla jedva 10 minuta i mislim da su se previše pekli. Ivice treba blago da porumene, ali ne da potpuno potamne. Pecite kolačiće minimalno 8-9 minuta, a celo vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
Dok se kolači peku, pripremite glazuru tako što ćete blago umutiti belance pa postepeno dodavati 200-300g šećera u prahu sve vreme mešajući. Dodajte konjak i sok od pomorandže, i dobro sjedinite. Glazura treba da bude poptuno glatka, pastelno belo-providna i da ima konzistenciju topljene čokolade.
Ispečen keks ostavite u plehu da odmori 2-3 minuta pa izvadite na žicu za kolače. Kolači treba da budu topli kada stavljate glazuru.
Glazuru sam premazivala nekoliko puta da bih dobila kvalitetan sloj. Kuhinjskom četkicom premazujte keksiće u debelim slojevima sve dok ne potrošite celu glazuru. Ostavite keksiće da se potpuno ohlade i da se glazura stegne pa ih onda služite.

*Napomena: keksići su slikani dok je glazura još uvek bila sveža, pa se nemojte začuditi ako vaši ne izgledaju kao na slici.
Sam keks bez glazure je običan puterast keks kakav ja volim, ali ova glazura mu daje potpuno neočekivan šmek.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!