Home Recepti Pasulj

Pasulj

redakcija

Sastojci:
300g belog pasulja
1 velika glavica crnog luka
1 ljuta paprika
2 lovorova lista
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice suve majčine dušice
2 kašičice soli
1 kašika ljute aleve paprike
2 čena belog luka
2 pune kašike brašna
6 kašika ulja

Priprema: 
Pasulj očistiti od oštećenih zrna pa staviti u šerpu i naliti hladnom vodom. Kada provri kuvati još 10-ak minuta pa procediti. Vratiti pasulj u šerpu, naliti vrućom vodom, kada provri kuvati još 10-ak minuta. Procediti, vratiti pasulj u šerpu, naliti vrućom vodom i vratiti na ringlu. Kuvati poklopljeno. Posle 20-ak minuta u dubljem tiganju na srednjoj temperaturi početi sa dinstanjem sitno seckanog crnog luka na 2 kašike ulja.

Luk dinstati dugo (oko 30 minuta) uz povremeno mešanje i povremeno dodavanje vode. Posle 30 minuta dinstanja luk bi trebalo da postane potpuno mekan, čak i malo kašast. Za to vreme bi trebalo da je omekšao i pasulj u drugoj šerpi. Ako nije, sačekajte da omekša da biste dodali ddinstani luk tj. produžite dinstanje luka ili dodavanjem vode ili smanjivanjem vatre – neka se dinsta sve dok zrna pasulja u drugoj šerpi ne postanu mekana.

Kada je pasulj omekšao i voda u šerpi uvrila skoro do pola, dodajte dinstani luk i promešajte. Začinite lovorovim listom, biberom, zgnječenim belim lukom, solju, majčinom dušicom i celom ljutom paprikom. Nalijte vode da udvostručite količinu, promešajte pa nastavite sa kuvanjem. U posebnoj manjoj šerpici zagrejte 4 kašike ulja pa u zagrejano ulje ubacite 2 kašike brašna, mešajući sve vreme da se ne stvore grudvice. Pržite brašno 2-3 minuta (počeće blago da peni i da cvrči) pa dodajte 1 kašiku ljute aleve paprike sve vreme mešajući. Pržite 1-2 minuta pa vrelu zapršku sipajte u šerpu sa pasuljem, mešajući sve vreme.

Poklopite šerpu i kuvajte još 10-15 minuta da se svi ukusi sjedine. Probajte, ako vam nije slano – dodajte soli, ako vam nije ljuto – dodajte ljute aleve paprike. Služite obavezno uz običnu kupus salatu i običan beli hleb – sreća živa!

Prijatno! Vaša Mila!

http://www.milinkuvar.com/

You may also like

Ostavi komentar