Home Info Otkrivena spomen ploča Čika Paji u Tehničkoj školi u Smederevu

Otkrivena spomen ploča Čika Paji u Tehničkoj školi u Smederevu

redakcija

U okviru Programa 26-tih Smederevskih Svetosavskih svečanosti, 20-28. januar 2015. godine, juče je u Tehničkoj školi otkrivena spomen ploča legendarnom direktoru profesoru Dragoljubu Pajiću poznatijeg kao Čika Paja, kako su generacije i generacije, profesora, nasatavnika, učenika i građana zvali. Svečanost otvaranja održana je u auli Teničke škole u prisustvu njegovog sina Miodraga, snaje Ljiljane i unuke Mione. 

Na svečanosti, koja je održana u 13,00 časova, bili su prisutni predstavnici društveno političkog života grada Smedereva, mnogi gosti, bivši i sadašnji nastavnici, ali i bivši učenici iz mnogih generacija. Pozdravnu reč prisutnima uputio je direktor Tehničke škole Simo Đorđijeski i tom prilikom dao informaciju da je prva Tehnička škola u Smederevu svoj rad započela davne 1952. godine u zgradi Gimnazije, kao „podstanar“. Godine 1960. najvećom zaslugom Dragoljuba Pajića Čika Paje Tehnička škola se uselila u sopstvenu zgradu, tj. u zgradu u kojoj se već gotovo 55 godina nalazi.

Prva generacija Tehničke škole u novoj zgradi, je tu svoje školovanje započela 1960. a završila 1964. godine, pa je prošle godine, na proslavi svoje 50-to godišnjice mature, doneta odluka da se u auli škole postavi spomen ploča direktoru – profesoru Dragoljubu Pajiću, odnosno Čika Paji.  

Nakon pozdravne reči i uvodnog izlaganja, aktuelni direktor škole pozvao je učenicu iz te prve generacije, Branku Marinković, rođenu Radić da pročita svečani govor. Svečani govor posvećen Čika Paji nadahnuto je napiso profesor srpskog jezika mnogim genaracijama Staniša Petronijević. Nakon što je sa velikim uzbuđenjem i tremom, Branka Marinković pročitala svečani govor, ona je uz veliki aplaz i otkrila spomen ploču. Nešto kasnije, profesor Roman Bruj je u ime Smederevske gimnazije, gde je Čika Paja takođe radio, neposredno ispod ploče položio cvetni venac.

Svetosavska svečanostu Tehničkoj školi nastavljenja je Biblioteci škole rezanjem Slavskog kolača i prigodnim kulturno – zabavnim programom i ručkom za nastavnike, goste i prijatelje.

Nikola Tasić Cale

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!