Home ZanimljivostiTehnologija OpenSolaris 2008.11

OpenSolaris 2008.11

redakcija

OpenSolaris se od svog nastanka, prerastanjem iz projekta Indiana nekako sam postavio kao konkurent Linux-u ali se postavlja pitanje da li je to i zaista ? Novi OpenSolaris 2008.1 je svakako dosta krupan korak Sun-a kao onome što je predvideo da OpenSolaris postane: desktop orjentisana open-source distribucija operativnog sistema Solaris. Da li je korak dovoljno veliki, možda i nije toliko bitno koliko da li je to korak u pravom smeru. Podrška za hardver je značajno unapređena, auto-magic sistem radi mnogo bolje, mrežne konekcije takođe.  Dodana je podrška za suspend/resume, 3D grafičku akceleraciju, SD kartice a unapređena je u podrška za audio. Odlično, ali još uvek nedovoljno dobro, bar u poređenju sa postojećom Open Source konkurencijom. Jedan od glavnih aduta ove distribucije je svakako open-source ZFS fajl sistem On poseduje napredni storage pooling sistem kao i veći broj drugih mogućnosti, uključujući podršku za snapshot-ove. OpenSolaris 2008.11 upravo donosi mogućnost kreiranja sa ZFS snapshot visualization opcijom koja je integrisana direktno u Nautilus, GNOME fajl menadžer. Iako je još u razvoju, za ovo svakako kapa dole.

Glavna boljka OpenSolaris-a jesu svakako aplikacije, odnosno njihov skroman broj. Džaba sjajan operativni sistem ako nemaš šta ili sa čim na njemu da radiš. Solarisov sistem za softverske pakete – IPS, koji se naravno može koristiti u konzolnom i grafičkom modu je unapređen a broj aplikacije se takođe uvećao. Sada ih ima oko 1500. Dovoljno dobro ? – za sada sigurno ne, ako ga poredimo sa bilo kojom ozbiljnom Linux distribucijom, na primer. Pomenućemo najbitnije: Firefox 3, GNOME 2.24. i OpenOffice 3.0 (nije u default instalaciji, nalazi se na repou). Postoji i extra repozitorijum na kome se nalaze i neke vlasničke aplikacije poput Adobe Flash plajera.

Treba pomenuti još dve značajne aplikacije: Distribution Constructor  i  Automated Installation Project, koji zajedno omogućavaju kreiranje custom instalacionih image-a i jednostavnu instalaciju. Grafički, dizajnerski, OpenSolaris svakako zadovoljava standarde, pa i više od toga.

Sve u svemu, veoma obećavajući projekat, koji postaje sve ozbiljniji, mada za desktop, još uvek ima boljih rešenja.

Izvor: Linuxo

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!