Home ZanimljivostiTehnologija Ograničenje brzine uploada i downloada u GNU/Linux okruženju

Ograničenje brzine uploada i downloada u GNU/Linux okruženju

by redakcija

Verovatno ste svi došli u situaciju da vam veza bude potpuno zauzeta kada nešto skidate sa interneta, tj. da dok je donwload aktivan, ništa drugo na internetu ne možete da radite. Situacija je još gora kada je u pitanju upload, praktično je i najobičniji surf onemogućen. Sve se ovo može rešiti na uštrb brzine prenosa. Naime, smanjite malo brzinu prenosa, vreme potrebno za download ili upload se neće mnogo promeniti, a dok je prenos podataka u toku moći ćete praktično nesmetano da surfujete, šaljete e-mail, chatujete, ukratko – da obavljate sve vaše uobičajene aktivnosti na Internetu. Program koji vam to omogućava zove se trickle. Na sistemima zasnovanim na Debianu, trickle se može jednostavno instalirati komandom:

apt-get install trickle

Trickle možete pokrenuti u samostalnom modu i u kolaborativnom modu sa programom trickled (ovo poslednje kod mene nije htelo da radi, iz nepoznatih razloga). Trickle se pokreće za svaki program posebno. Npr. ako hoćete da pokrenete instancu firefoxa, sa ograničenom brzinom uploada na 8 KB/s, to ćete uraditi ako u terminalu ukucate:

trickle -s -u 8 firefox

Kada isključite taj prozor firefoxa, ograničenje će biti izbrisano. Download se ograničava pomoću kvačice -d:

trickle -s -d 500 -u 15 firefox

Ovom komandom smo pokrenuli firefox sa ograničenjem downloada na 500 KB/s i uploada na 15 KB/s, u samostalnom režimu rada (-s).

Moram napomenuti da se ograničenje ne može promeniti tokom rada, već se instanca programa mora isključiti pa ponovo uključiti sa drugačijim ograničenjem, ili bez ograničenja.
Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!