Home ZanimljivostiTehnologija Od februara besplatan softver na srpskom

Od februara besplatan softver na srpskom

redakcija

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo saopštilo je danas da će krajem februara 2008. godine predstaviti prve verzije informatičkog softvera, koji će biti ponuđen besplatno svakom građaninu i malim preduzećima u Srbiji, pri čemu će softver biti lokalizovan na srpski jezik.

Za operativni sistem izabran je Linux, čija je lokalizacija u toku, a za kancelarijsko poslovanje biće ponuđen Open Office. Za pretraživanje interneta biće urađen prevod programa Mozila – Fajerfoks na srpski jezik i programa za pregled i slanje elektronske pošte Thunderbird. Trenutno se lokalizuju dve distribucije, Ubuntu i Fedora, a kompletno prevođenje dokumentacije treba da omogući podizanje nivoa znanja i onima koji nisu učili engleski jezik, ne samo da ih koriste, već i da mogu da razumeju kako ti sistemi rade.
Ovi programi pokrivaju kompletne potrebe pojedinaca i manjih preduzeća u pogledu pripreme tekstova, mnogih izračunavanja i prezentacija, pri čemu je softver kompatibilan sa Majkrosoftovim “ofis” paketom u smislu korišćenja postojećih dokumenata i pamćenja dokumenata u formatima razumljivim Majkrosoftu.
Projekti se finansiraju iz sopstvenih budžetskih sredstava Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, a korišćenjem ovih sistema može se postići značajna ušteda u uvozu softvera po svakom računaru, za onoliko za koliko bi trebalo platiti softver kod Majkrosofta.
U Srbiji se u kućnoj upotrebi uglavnom koriste piratske verzije softvera i Ministarstvo će se zalagati za legalizaciju softvera, ne samo zbog pritisaka iz sveta i moralnih aspekata problema, već i zbog naše softverske industrije, čiju intelektualnu svojinu treba da štitimo.
Elektrotehnički fakultet i Fakultet organizacionih nauka u Beogradu rade za srpsku distribuciju Linuxa i Fedoru, a Matematički fakultet – OpenOffice, dok Elektronski fakultet u Nišu radi lokalizaciju na srpski za Mozilu.

Konačno dobre vesti i kod nas, kada je slobodan softver u pitanju.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!