Home Recepti Medenjaci

Medenjaci

redakcija

Sastojci:
150g masti ( ja sam koristila puter)
300g šećera
2 jajeta
2 žumanceta
200ml mleka
250ml meda
2 kašičice sode bikarbone
malo cimeta i karanfilića
900g ; 1kg brašna
2 belanca
11 kašika šećera u prahu

Priprema:
Mast dobro umutiti sa šećerom, jajima i žumancima. Dodati mleko, med i sodu. Sjediniti, začiniti cimetom i karanfilićem i dodavati brašno sve vreme muteći ili mešajući. Umesiti delimično meko testo pa ga podeliti na
2 dela. Zagrejati rernu na 180 stepeni i pripremiti dva/tri ( u zavisnosti od veličine medenjaka) pleha za pečenje koje ste obložili papirom za pečenje. Odvajajte po kašičicu testa i dlanovima formirajte loptice.
Stavljajte formirane loptice na pleh, neka budu barem 3 cm udaljene jedna od druge. Stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-20 minuta. Dok se prva tura peče, formirajte loptice za drugu turu pa kad završite to počnite sa
mućenjem belanaca za glazuru. Belanca umutite penaste pa postepeno dodajte i šećer u prahu, sve vreme muteći. Glazura treba da je tečna i snežno bela. Stavite glazuru u veliku vanglu. Pečene medenjake ostavite na plehu da odmore minut-dva pa po nekoliko komada stavljate u vanglu sa glazurom.
Tresite vanglu da se svi medenjaci pokriju glazurom. Ja to nisam radila već sam polovinu medenjaka ostavila bez glazure a drugu polovinu bogato pokrila glazurom da izgledaju ovako kao na slici. Baba ih je uvek sve
valjala u glazuru pa budu onako predivno prošarani Ponovte taj postupak i sa drugom i trećom turom vrućih medenjaka.

Prijatno!

http://www.milinkuvar.com/

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!