Home InfoNaše priče Kuća u Masarikovoj ulici-Staro Smederevo kroz crteže i priče

Kuća u Masarikovoj ulici-Staro Smederevo kroz crteže i priče

redakcija1

Ovu lepu zgradu u Masarikovoj ulici, na ćošku izgradio je dr Milivoje Dimitrijević, specijalista–hirurg 1942.godine. O samoj zgradi iskaz je dao njegov sin, Dragan Dimitrijević  Pape, koji kaže da je ona u startu imala četiri stana, od kojih je jedan bio njegovog oca. U prvom naletu nacionalizacije imovine 1946. godine zgrada je nacinalizovana, pa su tri stana dodeljena građanstvu, a njemu je ostao taj jedan stan. Dosta kasnije poznati smederevski advokat Aranđel Petrović od dr M.Dimitrijevića otkupio je taj stan i još jedan, koji je bio dodeljen nekom stanaru, dok su dva ostala građanstvu.**

Inače, dr M.Dimitrijević je poznat u Smederevu i po tome što je u Banovinskoj bolnici 1932. godine osnovao hirurški odsek sa 15 kreveta, a kada je 1938.godine sagarađena zgrada Bolnice, odsek je prerastao u odelenje. Pošto tada nije bilo dovoljno lekara specijaliste, onda je dr M.Dimitrijević vršio i intervencije ginekologa, urologa, interniste i dr. On je bio generacija onih slavnih lekara, koji su i u miru i u ratu pružali medicinsku pomoć.

Inače, Dr M.Dimitrijević je bio profesor na Medicinskom fakultetu u Skoplju, a kao sanitetski pukovnik i nosilac je Albanske spomenice. U mladosti je bio spotski tip i dugo je očuvao svežinu vitalnost duha i tela. Zabeleženo je i da je bio sportski lekar u fudbalskom klubu „Đurađ Smedervac“.

O kući na slici nadahnuto je govorio Živorad Simić, Žika i/ili Sima, posinak predposlednjeg vlasnika.To je bio stari smederevac Borivoje Bora Jovanović, višegodišnji službenik u TP „Dunav“, koji je ovu kuću i kuću u dvorištu kupio 1970.godine.

U prvoj kući sa ulice on je živeo sa suprugom Jelom, posinkom Živoradom (1946.g.) i ćerkom Anđelkom (1957.g.), dok je u dvorišnoj kući živela je negova „kirajdžika“ Mica kafedžika do 1974.godine. To je tada bila lepa prizemna kuća sa podrumskim prostorijama, koja je izgrađena u vremenu 1942./1943.godine, u periodu obnove Smedereva, nakon velike Eksplozije 5.juna u Tvrđavi.

Po Žikinom sećanju prethodni vlasnik kuća i placa bio je izvesni sveštenik Gutman, koji je imao tri ćerke i koje nisu bile udavane, te nisu imale ni poroda. Njihovom smrću 1965/1966.godine kuća je do Borine kupovine zvrjala prazna ! Nakon iseljenja Mice kafedžike iz dvorišne kuće u nju se sa svojom porodicom, ženom, ćerkom i sinom, uselio Živorad Simić. Tu kuću mu je prepiso očuh Bora Jovanović, pa je on postao njen vlasnik. Inače. Mica kafedžika je Milomirka Mlađenović, vlasnica kultne kafane „Zlatibor“ u ulici Dine Mančića.

Ovu prvu kuću sa slike Bora Jovanović prepisao je svojoj ćerci Anđelki iz braka sa Jelom Simić, koja je Žiku dovela iz prethodnog braka. Praktično, Žikina sestra Anđelka, sa svojim mužem Srboljubom-Srba-Živovićem je poslednji vlasnik te kuće.Inženjer Srboljub Srba Živović je ovu kuću 2000-te godine preprojektovao i prepravio u današnji izgled, da bi sebi omogućio otvaranje samostalne privatne delatnosti, odn. „Inženjering Kompaniju“ d.o.o., 1991. godine. Zanimljivost vezanu za ovu zgradu ispričao je penzionisani pukovnik Jovan Milošević Cokula. On svedoči da je u 50-tim godinama XX veka u ovoj kući živeo (stanovao) poznati profesor i direktor smederevske Gimnazije Leonardo Kosović.

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!