Home InfoIntervju Jovicа Tišmа dobitnik nagrade „Neven“

Jovicа Tišmа dobitnik nagrade „Neven“

by redakcija1

“Bio jednom jedan strah” – naziv je knjige među čijim su koricama “šašave priče za nestrpljivu decu”. Napisao ih je naš sugrađanin, Jovica Tišma.

Ove nedelje, organizacija Prijatelji dece Srbije objavila je da se upravo ta zbirka, našla na listi nagrađenih na konkursu za Književnu nagradu “Neven” (za dela objavljena u 2022.godini).

Žiri u sastavu Jelena Panić Maraš, Branko Stevanović i Dušan Pop Đurđev odlučio je, da u konkurenciji 14 naslova, nagradu dodeli Tišmi.

Zbirka kratkih priča „Bio jednom jedan strah“ sa podnaslovom Šašave priče za nestrpljivu decu Jovice Tišme reafirmiše nasleđe Duška Radovića.

Priče su zasnovane na humoru, izneveravanju čitalačkih očekivanja, nekom (paradoksalnom) obrtu, kao i oneobičenom perspektivom.

Izmicanjem neke unapred poznate, uobičajene pozicije, Tišma je oživeo, dao glas mnogim stvarima, pojavama, predmetima, te su, viđene na taj način, ove priče zasigurno „šašave“ – navodi se u obrazloženju žirija.

Najbolja ilustratorka na konkursu je Ana Petrović (knjiga “Stripoterapija”), a “Neven” za popularnu nauku dobile su Dragana Petrović i Andreja Leskovac (knjiga “Urnebesna biologija”).

Dobitnicima će nagrade biti uručene 5. oktobra, pod okriljem Dečije nedelje, u Narodnom muzeju u Beogradu. Kako za SDCafe.rs kaže Tišma, nagradu, uvek priželjkujete kada ste u konkurenciji za neko priznanje.

U vremenu kada književnih nagrada ima pregršt, one, za pisca pre svega imaju značaj kao šansa da napisano dopre do šireg kruga čitalaca, kaže naš sagovornik:

Književne nagrade su se namnožile jer su pisci jeftini. Najlakše je organizovati neki pesnički festival, dati nagrade.  Sve ostalo je mnogo skuplje da se pravi. Možda je i zbog toga na red došla tema koliko su svrsishodne nagrade danas.

U suštini, ako mediji tome poklanjaju pažnju, onda ima svrhe. Nagrade su na neki način dobre čak i kada ih ne dobijete jer ipak u široj javnosti obraćaju pažnju na vas.

Ako ste nepoznat pisac, mlad pisac ili ako ste nepoznat star pisac kao ja, onda ljudi koji ne znaju ništa o vama, imaju prilike da čuju da ste bili u konkurenciji za neku nagradu ili ste je dobili.

Tako obrate pažnju na ono što ste radili. A suština svakog pisanja i umetničkog rada jeste da to neko vidi i u tome uživa. Ili da nekoga isprovocira. U svakom slučaju – da dopre do onoga za koga se to radi.

Zbog toga su nagrade važne. To za mene znači da će i ova knjiga otići do neke šire čitalačke publike, a moguće je i da je nagrada važna izdavačima jer će se bolje prodavati – kaže, za SDCafe.rs, pisac Jovica Tišma.

Knjiga “Bio jednom jedan strah” objavljena je prošlog leta i za sada nalazi put do čitalaca. Više od polovine štampanog tiraža je prodato. Nakon ove nagrade, logično je očekivati još veće interesovanje.

Prošle godine sam se iznenadio na sajmu, šetao sam i video na štandu Lagune ovu knjigu i na njoj nalepnicu “hit”. Pitao sam ih da li je to neki marketinški trik. Odgovorili su mi da nije i da se baš traži ta knjiga. Prijalo mi je, pa nisam mogao da odolim i pohvalio sam se da sam je ja napisao.

Zadovoljan sam. Ja pola veka pišem i pola veka sam bez nagrada. Kada knjigu završim, onda me ona više na neki način ne zanima previše. To sam završio, ona je napisana i dalje sama traži svoj put. A ja se okrećem sledećoj. I sada imam druge stvari koje pišem. Jer, ne pišem zbog nagrada ni zbog objavljivanja, pišem jer imam potrebu za tim. To nosim u sebi – dodaje Tišma.  

Kako najavljuje, biće još tema za razgovor uskoro. Sledi festival “Smederevska pesnička jesen”, a izaći će i druga knjiga o Ciletu.

Prva je bila “Cile razmaženo pile”, Cile je sad malo porastao, pa se zaljubio i izlazi “Cile zaljubljeno pile”. Trenutno se rade ilustracije. Nije izvesno da će knjiga biti završena do sajma, ali do kraja godine bi trebalo da bude objavljena, poručuje Jovica Tišma.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!