Home ZanimljivostiPriroda Jesen utiče i na naše telo – znate li kako?

Jesen utiče i na naše telo – znate li kako?

by Redakcija

Dolazak jeseni sa sobom nosi kraće dane, niže temperature, kišno vreme. Kako je čovek deo prirode, promene godišnjih doba utiču i na stanje svesti i tela. Jedan od faktora koji možda najviše utiče na to je rapidno smanjivanje sati u kojima smo izloženi sunčevoj svetlosti, a to je promena koja utiče na naše raspoloženje, čineći nas podložnijim blagim stanjima anksioznosti i melanholije.

Uticaj sunca može se osetiti i na fizičkom nivou, jer UV zraci stimulišu proizvodnju vitamina D kao i proizvodnju serotonina, pomaže nam u opuštanju mišića i reguliše biološki ritam. Iz tog razloga, čak i kada dani postanu kraći, važno je provoditi vreme na otvorenom i izlagat se svetlošću, važnom materijom koja omogućava telu da proizvodi melanin tokom noći, poboljšavajući kvalitet sna i delujući direktno na hormonski balans. Šta se to još može pojaviti kao posledica jesenje melanholije i kakav uticaj ima na naše telo?

Vaša koža će biti mnogo suvlja

Jedan od najvećih uticaja jeseni na naše telo je upravo suvoća kože. Dermatolozi su dokazali da svaka sezonska promena temperature deluje kao šok za sistem, remeti tipičnu hemijsku ravnotežu naše kože i izaziva njenu suvoću, što je najviše izraženo kada napolju zahladni.

Održavajte kožu hidriranom tako što ćete piti vodu i konzumirati hranu sa visokim sadržajem vode. Ne zaboravite da koristite i hidratantne kreme i mleka za telo.

Otkucaji srca mogu biti brži

Tokom jesenjih i zimskih dana, naši krvni sudovi se sužavaju da bi sačuvali toplotu kada temperatura padne. Kao rezultat ove pojave, krvni pritisak raste. Obično je povećanje neznatno i nema razloga za brigu i dodatne zdravstvene probleme. Međutim, ako imate hipertenziju, potražite zdrave načine za snižavanje visokog krvnog pritiska i obavestite svog lekara o ovoj promeni.

Apetit se menja

Kako nivoi serotonina u organizmu opadaju sa sve manjom količinom dnevne svetlosti, u jesenjim danima se žudnja za hranom povećava, posebno one bogate ugljenim hidratima, što može pomoći da se nivo serotonina vrati na ono što naše telo prepoznaje kao normalno.

Pošto se to povećanje apetita uglavnom poklapa sa manje dnevne svetlosti za kretanje, sezonsko povećanje telesne težine je uobičajeno. To obično bude samo nekoliko kilograma dok dani ne postanu duži, a naše kretanje češće, zato nema previše razloga za brigu.

Ali ako sezonsko dobijanje na težini ne prija vašem organizmu, pokušajte da kuvate zdraviju hranu, uz kvalitetne namirnice i uređaje koji čuvaju njenu svežinu i nutritivna svojstva, kao što su Electrolux ugradne rerne.  Kretanje napolju zamenite povećanjem intenziteta vežbi, kao što je sat vremena na kućnom biciklu ili trening sa tegovima, koji će podići metabolizam, sagoreti masti, poboljšati raspoloženje i ugušiti žudnju za nezdravom hranom.

Više vam se spava

Tokom jeseni možete primetiti da imate tendenciju da spavate više nego ranije, ali i za to postoji logično objašnjenje. Zapravo, smanjenje količine dnevne svetlosti u jesen utiče i na ciklus spavanja i buđenja. Što je manje izlaganja svetlosti tokom dana, to ćete se osećati umornije i pospanije. Ovo stanje ne možete previše promeniti, osim da pokušate da uživate u suncu kad god možete da ga uhvatite i odmarajte se koliko god vam obaveze to dozvoljavaju. Odmor vam nikako ne može naškoditi.

Raspoloženje vam se menja

Prelazak sa leta na jesen može uticati na naše raspoloženje i dnevne aktivnosti, što se u psihologiji  zove sezonski afektivni poremećaj. Tokom jeseni, anksioznost može da poraste zbog početka nove školske godine, stresa koji se nagomilava tokom radnih zadataka ili mogućeg očajavanja zbog nepostizanja željenih ciljeva tokom leta, smatraju stručnjaci.

Ako počnete da se osećate loše tokom jesenje sezone, pokušajte da učestvujete u aktivnostima na otvorenom i uživajte u sunčevoj svetlosti što je više moguće. Vitamin D igra ogromnu ulogu u regulisanju raspoloženja i borbi protiv depresije.

Podložniji ste prehladama

Kada se vremenski uslovi promene, podložniji smo prehladi i gripu. Jesen je najčešće omiljeno godišnje doba za bronhitis, infekcije uha, prehlade, viruse gripa i druge bolesti koje izazivaju niz neprijatnih simptoma kao što su curenje iz nosa, upala grla, promuklost i kašalj.

Zbog čega je to tako? Jednostavno, promene barometarskog pritiska i temperature stvaraju staništa za razmnožavanje virusa koji iritiraju disajne puteve. Obična prehlada ili grip se mnogo lakše razmnožavaju na nižim temperaturama.

Kosa više opada

Ovo je prilično česta pojava, i dok kod mnogih izaziva paniku i strah da će potpuno oćelaviti, drugi smatraju da je to sasvim prirodno tokom ove sezone. Zapravo, evolucioni ostaci su uzrok opadanja kose u jesen. To znači da nam je potrebna dodatna kosa tokom leta kako bismo zaštitili skalp od UV zraka, ali kada zaštita više nije potrebna, kosa počinje da opada.

Da bi naša kosa bila zdrava tokom jesenje sezone, moramo je održavati hidratiziranom, izbegavati toplu vodu i redovno raditi masaže vlasišta.

Ipak, ako postoji nešto pozitivno sa dolaskom jeseni i melanholičnog vremena, to je da je produktivnost veća. Studije su pokazale da kada je vreme hladnije i kišovito, naša memorija se poboljšava i čini da imamo bolje pamćenje nego što bi to bilo po lepom, sunčanom danu. Štaviše, hladni i vlažni dani poboljšavaju našu koncentraciju i produktivnost. Zato je ovo godišnje doba idealno da se upustite u nove projekte i zablistate na poslu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!