Home ZanimljivostiPriroda 20 najlepših mesta na Zemlji

20 najlepših mesta na Zemlji

by redakcija

Iako bi nam verovatno trebao čitav život i više da istražimo sve njene lepote, neka mesta se posebno ističu svojim izuzetnim osobinama. Možda bi naša novogodišnja odluka trebalo da bude da posetimo barem pet od tih mesta, koja će nas očarati i dokazati još jednom koliko je priroda moćna i magična. Bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam 20 najlepših mesta na planeti Zemlji.


20. Plava Laguna na Islandu
Kada pomislite na Island, možda baš i ne biste zamislili da se baš tu nalaze neka od najlepših mesta na planeti. Ipak, zahvaljujući geotermalnoj aktivnosti, ljudi mogu obući svoje kupaće kostime i uživati u toploj vodi, dok su okruženi snegom i ledom. Smeštena blizu glavnog grada Rejkjavika, predivna Plava Laguna je jedno od onih iznenađenja koje nam priroda priprema i kojim nas obuzima i očarava.

19. Kelimutu jezera
Smešten na indonežanskom Flores ostrvu, Kelmutu je vulkan koji je poznat po svojim kraterskim jezerima. Boje ovih jezera variraju od zelene do plave, a ponekad, u zavisnosti od brojnih uslova idu i do crvene. Šta god da priroda čini kako bi kreirala ovaj predivni predeo, mi smo joj veoma zahvalni. Jedan pogled na ovo mesto, posebno sa velike udaljenosti, učiniće da pomislite da se nalazite u nekoj bajci.

18. Džinov most
Džinov most (Giant’s Causeway) je jedno od onih prirodnih čuda koja su toliko intrigantna da vam je teško da poverujete da nisu delo čoveka, već same sile prirode, čija mistika okupira ljudske misli od nastanka čoveka pa do današnjeg dana. Sastoji se od 40.000 bazaltnih stubova, koji su na to mesto dospeli vuklanskom erupcijom pre oko 60 miliona godina. Ime ovog predivnog prirodnog čuda potiče od legende koja kaže da je ono ostatak mosta koji je spajao Irsku i Škotsku i koji je napravio džin.

17. Džodpur
Indija je velika zemlja koja ima više nego bogatu istoriju i kulturni diverzitet, tako da postoji pregršt mesta koje svi moraju videti, barem jednom. Jedno od najneverovatnijih čuda je plavi grad Džodpur, smešten u severozapadnoj provinciji Radžastana.

16. Hitsuijama Park
Hitsujama Park, smešten u japanskom gradu Čičibuu je jedno od najšarenijih mesta ove države. Svake godine od aprila do maja, hiljade cvetova višnje i floksa cvetaju i prekrivaju deo brda pink i ljubičastom bojom. Ovo predivno cvetanje je jasan znak da je proleće stiglo u Japan, a brojni stanovnici i turisti ga posećuju baš tokom tog perioda.

15. Velika plava rupa
Kao deo već impresivnog Barier grebena u Belizeu, Velika plava rupa je nešto što deluje veoma zastrašujuće posmatrano odozgo – izgleda kao ogromna crna rupa, okružena tirkiznim vodama Atlantika. Ona je mistična i zanimljiva, posebno roniocima koji su privučeni njenom magijom i upuštaju se u istraživanje njenog dna, do kog je stiglo samo nekoliko ljudi.

14. Polja pirinča u Vijetnamu
Smeštena na padini brda, vijetnamska polja pirinča koja se pružaju u nedogled, mogu se videti u svim delovima ove zemlje. Ona su morala biti smeštena baš tu, zbog nezgodnog terena tog dela planete – u suprotnom, bilo koje bavljenje zemljoradnjom bilo bi u potpunosti neuspešno. Ova polja su jedan od samo nekoliko primera ljudske intervencije i delanja koji su zapravu ulepšali prirodnu lepotu ove zemlje.

13. Alhambra
Opisana kao “biser među smaragdima” zbog svoje lokacije, Alhambra je predivna andalužanska palata, koju su izgradili murski vladari iz ove regije tokom Srednjeg veka. Ovo je arhitektonsko remek delo i jedna od najpoznatijih atrakcija Španije.

12. Planina Roraima
Kao jedan od najveličanstvenijih vrhova na svetu, planina Roraima smeštena je na granici između Venecuele, Brazila i Gvajane i izdiže se neverovatnih 2743 metara u visinu. Ovo je zapravo prostrani plato sa visokim stenama koje ga okružuju sa svih strana, a najimpresivnije izgleda kada probada i para penušave oblake.

11. Jezero Hilier
Midl Ajlend, ostrvo smešteno nadomak obale zapadne Australije je lokacija jezera Hilier, čudnovatog vodenog tela koje je u potpunosti roze boje. Ova neobična boja, koja izgleda fantastično u kontrastu sa zelenom poleđinom ostrva, je po naučnim istraživanja, rezultat života mikroorganizama u vodi jezera.

10. Salar de Ujuni
Smešten visoko u Andima, u jugozapadnoj Boliviji, Salar de Ujuni je najveće polje soli na svetu. Ovo je okean bele boje koji je dva puta veći od države Delavera, i skoro da je u potpunosti savršeno ravan. Varijacije visine ovog polja su manje od jednog metra na čitavom prostoru. Kada je vedro nebo i kada je ovo polje prekriveno vodom, ono deluje kao veliko ogledalo i predstavlja nam refleksiju neba kakvu nigde drugo ne možemo videti.

9. Polja lala u Holandiji
Već preko četiri veka, lale su izuzetno popularne u Holandiji i danas je ova zemlja najveći svetski uzgajivač ovog elegantnog cveća. Ogromna i šarena polja lala su ono što izaziva divljenje i izmamljuje uzdahe u severnim i zapadnim delovima ove zemlje, a najbolje je posetiti ih sredinom aprila.

8. Svičeva pećina Vaitomo
Novi Zeland je destinacija koja je poznata po svojim spektakularnim pejzažima, a mnogo toga se može videti i ispod površine zemlje. Jedan od primera izvrsnosti i zanimljivosti Novog Zelanda je Svičeva pećina Vaitomo, koja je dom ovim malim stvorenjima koja svetle u mraku. Jedan pogled na unutrašnjost ove pećine učiniće da vam srce i dah zastanu na trenutak.

7. Geirangerfjord
Duge, uzane doline, koje su davno presečene od strane glečera, ili drugim rečima fjordovi, su nešto najspektakularnije što je priroda uradila. Naravno, najbolje mesto za istraživanje fjordva je Norveška, a najbolje mesto u Norveškoj je Geirangerfjord. Ovo mesto je pod zaštitom UNESCO i njegova magija se mora videti, ne postoje dovoljno dobre i snažne reči koje ga mogu opisati.

6. Pamukale
Sa lokacijom u jugozapadnoj Turskoj, Pamukale je očaravajuće mesto gde su gejziri kreirali bele bazene od travertine na padinama brda. Ovo mesto izgleda kao da je “ispalo” iz bajke i sveta magije. Kada se prevede sa turskog, Pamukale znači Pamučni zamak.

5. Kanjo Kristales
Iako je relativno kratka, proteže se samo 96 km kroz Kolumbiju, Kanjo Kristales je jedna od najimpresivinih reka u svetu iz sasvim iznenađujućeg razloga. Nazvana “Reka pet boja” ili “Tečna duga” ova reka dobija jedinstveni šareni izgled zbog vrsta flore koje rastu u njenom koritu.

4. Zangije Dansia
Jezivi prizor formacije Zangije Dansia u jugoistočnoj Kini, predstavlja nam blistavo obojene, mineralne formacije koje su stare nekoliko miliona godina. Nastale su usled konstantne erozije i tektonske aktivnosti. Ovo je jedno od mesta na planeti koje najviše podseća na nešto vanzemaljsko.

3. Grand Prismatic Izvor
Jeloustoun Nacionalni park je jedno od najlepših i najmisterioznijih mesta na Zemlji. S obzirom na to da se nalazi iznad supervuklana, ovo mesto ima veliki broj geotermalnih osobina, od kojih je jedna Grand Prismatic izvor, najveći izvor tople vode u Sjedinjenim Američkim Državama. Predivna boja koju ovo mesto poseduje postoji zahvaljujući brojnim mikroorganizmima koji žive u vodama koje su bogate mineralima.

2. Aurora Borealis
Iako ovo zapravo nije destinacija, ne možemo pričati o najlepšim mestima na planeti i čudima prirode, a da ne pomenemo auroru borealis, odnosno polarnu svetlost. Ovaj fascinantni nebeski lajtšou uzrokovan je solarnim vetrom koji udara u atmosferu, a najbolje se vidi sa uzvišenja, koja su smeštena u severnim delovima Norveške, Švedske, Finske i Rusije.

1. Antilopa kanjon
Antilopa kanjon je zaista fascinantno mesto, smešteno na Navaho zemlji u severnom delu Arizone. Izvrsna narandžasto-braon boja stenovitih zidova, sa interesantnim plutajućim oblicima, kao i veličanstvena igra duboke tame i svetlosti koja dolazi sa gornje strane, čine ovaj kanjon sjajnim mestom za istraživanje. 

Izvor: LuxLife

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!