Home ZanimljivostiSaveti Večernje rutine – kako da dete na vreme ode na spavanje

Večernje rutine – kako da dete na vreme ode na spavanje

by Redakcija

Porodične rutine su korisne, jer pomažu detetu da se oseća sigurno i prijatno. Pored toga što se uči redu i uvek u isto vreme odlazi na spavanje, dete na ovaj način stiče dobre i zdrave navike. Ako želite da vaši mališani počnu da brinu o sebi i da razvijaju odgovornost, uvođenje večernjih rutina je dobar početak.

Vreme za spavanje je zapravo idealno, jer obuhvata zajedničke trenutke – kada su uglavnom oba roditelja sa decom. Objasnite im da želite da osigurate kvalitetno provedeno veče i koliko je važan noćni odmor.

Ako se pitate koja je tajna rutine koja funkcioniše za različite uzraste, znajte da ne postoji “univerzalni recept”. Potrebno je da razmislite o tome šta svako dete treba da radi svake večeri, kao i koje aktivnosti deca mogu rade zajedno. Sasvim je sigurno da će u nekim momentima raditi različite stvari, ali porodica kao celina i dalje može da ima rutinu koja pomaže razvoj dece. Pročitajte na koji način.

Kako se uspostavlja zdrava večernja rutina?

Da biste pronašli svoju “čarobnu formulu” najpre odlučite u u koje vreme želite da svako dete bude u krevetu. Imajte na umu da ne bi trebalo da ih budite ujutru. Ako to uradite, to znači da ne spavaju dovoljno. Prema tome, nastavite da pomerate vreme za spavanje ranije sve dok ne dođete do toga da se sami ujutro probude za vrtić/školu.

Mnogim roditeljima je pravi izazov da podstaknu dete da krene u određeno vreme u krevet. Pored objašnjenja da je važno da se naspava, možete se poslužiti još nekim “trikovima” da učinite ovu tako “dosadnu aktivnost” detetu privlačnijom. Danas postoje udobni kreveti za dečiju sobu, koji mame mališane na spavanje. Uz razigranoj detetovoj mašti, odlazak u krevet sa likom omiljenog junaka može da bude početak prave pustolovine. Komforan krevet kompletirajte zanimljivim dezenom posteljine i već ste na pola puta da spavanje učinite mnogo zanimljivijim.

Ako dodate tome i mekanu pamučnu pidžamu i omiljenu plišanu igračku, već ste u odličnoj poziciji da ustalite večernje rutine.

Napravite raspored porodičnih aktivnosti

Kada odredite vreme za spavanje za svako dete, krenite unazad – razmotrite sve aktivnosti koje treba da obave i zabeležite na jednom papiru. Obavezno uključite decu u kreiranje ovog rasporeda. Možda ste nešto zaboravili ili ispustili što je detetu važno. Takođe, razgovor o rutini sa mališanima pomaže im da imaju osećaj da “poseduju rutinu”, čime smanjujete njihov otpor i ublažavate borbu za moć. Pametno je da im ponudite što više izbora.

Obavezno odštampajte raspored i postavite jednu kopiju na vrata kupatila, na primer, blizu dečjih spavaćih soba. Drugi primerak zakačite na frižider. Za živopisniji i veseliji izgled rasporeda, dodajte fotografije dece, stikere i crteže, sve ono što će ovu listu učiniti više dečjim rasporedom nego popisom roditeljskih pravila.

Kako može da izgleda porodični raspored?

Večera kao prilika za povezivanje

Ako ste procenili da je vreme za odlazak u krevet između pola 9h i 9h uveče, onda bi trebalo da predvidite porodičnu večeru oko 18h. Za stolom dobijate priliku za prijatan razgovor i razmenu utisaka o proteklom danu. Prema tome, ovo je idealan momenat da isključite televiziju i crtaće, i tako učinite porodičnim dom za nijansu “mirnijim”. (Podrazumeva se da telefonima nije mesto za stolom).

Nakon večere, i roditelji i deca raspremaju sto. Iskoristite ovih pet minuta “rada” da se našalite i tako dodatno opustite mališane pred spavanje. Smejanje je relaksirajuće, a ujedno pomaže da se deca povežu sa vama i budu otvoreniji za saradnju u aktivnostima koje slede.

Kupanje za mlađe i završavanje obaveza za starije dete

U periodu oko 19h već bi trebalo organizovati kupanje i pranje zuba za dete predškolskog uzrasta. Ako imate četvorogodišnjaka i desetogodišnjaka, potrebno je da u ovom intervalu pronađete neku “mirnu” aktivnost za školarca. Primera radi, da spakuje ranac za školu za sledeći dan ili se tiho poigra u sobi.

Gledanje televizije i igranje igrica nisu dobre ideje, jer smanjuju nivo melatonina u krvotoku (melatonin je važan, jer pomaže detetu da se opusti i lakše zaspi). Idealno bi bilo da je domaći zadatak urađen pre večere, ali ako nije, onda je ovo vreme da ga dete samostalno završi.

Potom deca “menjaju mesta”, pa se starije tušira, pere zube i oblači pidžamu, a mlađe priprema odeću za odeću i razgovara sa vama.

Prigušena svetla i vreme za priču

Dete školskog uzrasta može da čita u krevetu, dok vi mlađem čitate priču. Posle sledi vreme za gašenje svetla. Sa mlađim detetom možete da ležite nekoliko minuta u mraku ili sa prigušenim svetlom u sobi, tako da se oseća bezbedno i da može mirno zaspati. Na ovaj način osiguravate da odspava 11 sati i probudi se u 7h samo.

Starijem detetu još uvek treba oko deset sati sna, pa pod pretpostavkom da se budi oko 7h, svetla treba da se ugase već do pola 9h. Iskoristite pola sata pre toga za tihi razgovor. Možete mu pročitati priču (bez obzira što zna da čita), jer je odlično za povezivanje i njegov intelektualni razvoj – manje ga zamara no da čita samo.

Druga mogućnost je da legnte s detetom u krevet i razgovarate o njegovom danu. Ušuškajte se, otpevajte pesmu i i zadržite se nekoliko minuta nakon što se svetla ugase.

Zašto su večernje rutine dobre?

Uspostavljanjem večernje rutine ovakvog ili sličnog rasporeda prilagođenog vašoj porodici dobijate brojne prednosti. Imate priliku da se povežete sa svakim detetom pojedinačno, a mališani rastu u srećnije i sigurnije ljude jer znaju šta mogu da očekuju svako veče u svojoj porodici.

Kako rastu, uče da se brinu o sebi i svojim stvarima, postaju kompetentniji i nezavisniji, kao i da planiraju svoj naredni dan. Rutina pre spavanja koja omogućava detetu da ostane budno duže jer čita stvara korisnu naviku čitanja. Ako je računar u blizini, većina dece neće čitati. Međutim, ekrani nisu dobri pre spavanja, pa je najbolje da ih deca odlože najmanje sat vremena pre odlaska u krevet. S druge strane, čitanje opušta decu, omogućava melatoninu da preplavi njihova tela i predstavlja lak način da se podigne koeficijent inteligencije dece, a sa njim i školske ocene.

Dajte svojoj novoj rutini nekoliko nedelja, pa i meseci da se uspostavi. Vremenom ćete biti spremniji da se uhvatite ukoštac sa buđenjima. Zapanjiće vas lakoća sa kojom svi ujutro odlazite u vrtić, školu i na posao.

 

Srbijanka Stanković
foto: Pixels

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!