Da li možete da zamislite jutro bez šoljice kafe?
Teško, zar ne?
Bilo da je u pitanju domaća, espresso ili neka druga vrsta kafe, bilo da se ispija u svom domu, kancelariji ili omiljenom kafiću, kafa je napitak koji konzumira veliki broj ljudi i upravo njom započinje svoj dan.
U nastavku teksta saznajte gde i kada je nastala prva kafa, koje vrste kafe postoje, kao i razliku između različitih kafa.
Tradicija ispijanja kafe – u različitim prilikama
Veliki broj ljudi ne može da zamisli početak dana bez šoljice kafe koja će mu dati energije za ostatak dana. Dok neki piju samo jutarnju kafu, drugi pak na dnevnom nivou popiju 2, 3, pa i više šolja kafe.
U zavisnosti od njihovog ukusa, to može biti kafa koju su sami napravili ili koju su kupili u kafiću. Međutim, sve veći broj ljudi želi da uživa u kafi kao iz kafića u udobnosti svog doma, pa se odlučuje da nabavi aparat za kafu koji će mu to i omogićiti.
Cene aparata za espresso zavise od više faktora – veličine aparata, brenda, kao i principa po kojem rade. Veličina aparata se bira na osnovu prostora koji imate na raspolaganju, kao i broja osoba koji će aparat koristiti. Tako se na primer za kućnu upotrebu obično uzimaju aparati manjih dimenzija, dok se za poslovne prostore veoma često uzimaju veći espresso aparati.
Kada je u pitanju princip rada aparata, postoje aparati sa kapsulom, aparat sa mlevenom kafom i aparat sa mlinom. Pojedini aparati nude opciju pravljenja različitih vrsta kafe, kao i pravljenje više kafa istovremeno.
Aparati za kafu koji prave kafu najboljeg ukusa su oni koji imaju funkciju mlevenja kafe i kao i oni koji prave penu od mleka za sve ljubitelje iste. Na taj način će vam za pripremu kafe biti dovoljan aparat i neće vam trebazi mutilica i mlin za kafu.
Istorija kafe – kada i gde je nastala prva kafa?
Osim što služi da nas razbudi i pomogne nam da preguramo dan, kafa je nešto što spaja ljude. Koliko ste puta čuli pitanje:
Hoćemo li danas na kafu?
Kafa je postala sinonim za druženje i nešto bez čega odlazak u kafić i restoran sa prijateljima ne može da prođe.
A da li ste se ikada zapitali kada i gde je nastala prva kafa?
Kafa je prvi put počela da se uzgaja tek u 17. veku u Turkoj, a pekla se na otvorenoj vatri. Prvo se proširila na Evropu, a zatim i na Južnu i Centralnu Ameriku. U Evropu se služila samo u određenim lokalima u kojima su sedeli intelektualci i umetnici.
Kada je u pitanju najpoznatija vrsta kafe espresso – ona je nastala u Veneciji početkom 20. veka, a pronašao je italijanski biznismen Luiđi Bezera koji je eksperimentisao sa pravljenjem kafe kako bi našao recept za bržu i jednostavniju pripremu. I zaista – pronašao ga je!
Iako je bilo potrebno vreme kako bi se postigao savršen ukus kafe koju danas poznajemo, bez Luiđija danas ne bi bilo pripreme kafe pod pritiskom pare, koja je poznatija kao espresso.
Sledeće revolucionarno otkriće kada je u pitanju kafa je pronalazak espresso aparata. Njega je prva napravila Angela Morionda 1884. godine i bio je namenjen pripremi kafe na veliko.
Koje vrste kafe postoje?
Kafa se razlikuje prema – vrsti biljke i području na kojem se uzgaja, kao i načinu skladištenja i prženja. Najpoznatije vrste kafe su Arabika i Robusta koje se mogu mešati u različitim razmerama, a svaka od njih ima više sorti koje se razlikuju po svojoj aromi.
Najpoznatije kafe koje ljudi širom sveta su:
- Crna kafa – na našim prostorima crna kafa se naziva i turska kafa iako je način na koji se priprema potpuno drugačiji nego u Turskoj. Crna kafa je jedina kafa koja ima soc i sprema se u džezvi. Spremna se tako što se u džezvu stavi nekoliko kašičica kafe i prelije se ključalom vodom. Nakon što se podigne pena u džezvi ona se sklanja sa ringle i spremna je za služenje u šoljici.
- Espresso – pravi se od arabike i robuste pomoću aparata za espresso koji ispušta vodu pod pritiskom kroz mlevenu kafu. U klasičnom italijanskom espresu ima oko 40 ml kafe, dok postoji i dupli espresso koji ima duplu količinu kafe, kao i produženi espresso koji u sebi ima i veću količinu mleka.
- Filter kafa – priprema se u filter aparatima od krupno mlevene kafe. Kafa se preliva vrelom vodom i slabija je od espresso kafe.
- Instant kafa – kafa koja se rastvara u toploj ili ključaloj vodi. Postoji nekoliko vrsta – sa dodatkom mleka, šećera, aroma.
Kada su u pitanju varijacije ovih kafa najpoznatije su Makijato, Late, Late makijato, Kapućino i Moka.
Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste se upoznali sa vrstama kafe, kao i sa istorijom vašeg omiljenog napitka.
Srbijanka Stanković
SDCafe.rs