Home InfoDruštvo Počeo popis stanovništva

Počeo popis stanovništva

by Redakcija

Ovog vikenda počeo je popis stanovništva. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina.

Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu.

Prikupljeni podaci od izuzetnog su značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou.

Finansijska sredstva za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine zajednički su obezbedile Republika Srbija i Evropska unija.

Najznačajnija razlika popisa u odnosu na druga statistička istraživanja jeste u tome što se popisom prikupljaju podaci do najnižeg teritorijalnog nivoa (naseljeno mesto, delovi naselja) i što pruža podatke o  specifičnim grupama stanovništva – po polu, starosti, obrazovnoj strukturi, bračnom statusu, ekonomskoj aktivnosti…

Prema Zakonu o Popisu 2022. prikupljeni popisni podaci koriste se isključivo u statistične svrhe, tako da ne mogu biti ustupljeni drugim fizičkim ili pravnim licima.

U Popisu 2022. godine biće angažovano oko 250 opštinskih kordinatora, 2 200 instruktora i 15 000 popisivača. Radno vreme popisivača je od 8 do 21 čas, njegova obaveza je da obilazi domaćinstvo u različitim terminima, pre podne, posle podne. Ako nije našao nikoga na adresi, ostavlja broj info-centra da se građani jave kako bi se dogovorili o popisivanju. Podaci se uzimaju od svakog člana domaćinstva, a ako to nije moguće, popisivač odgovore prikuplja od člana domaćinstva koji je najbolje upoznat s podacima. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se uzimaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

Šta treba da znamo o popisu

 • Traje od 1. do 31 oktobra
 • Popis se sprovodi radnim danima i vikendom od 8 do 21 čas
 • Popisivač je dužan da pozvoni na vrata, predstavi se i pokaže legitimaciju
 • Svaki popisivač nosi sa sobom karticu s fotografijom, imenom, prezimenom i identifikacionim brojem, koju građani mogu da traže u bilo kom trenutku.
 • Popisivači koriste elektronske obrasce.
 • Popisivač je u obavezi da obilazi domaćinstvo u različitim terminima, pre podne i posle podne.
 • Ako nikog ne nađe na adresi, ostavlja broj info-centra na koji građanin treba da se javi i dogovori se o popisivanju.
 • Od ukupno 69 pitanja na popisu, građani ne moraju da odgovore na tri – o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.
 • Ko odbije da učestvuje na popisu ili daje netačne ili nepotpune podatke, preti mu novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara.
 • Građanin JMBG mogu dati popisivaču s bilo kog važećeg dokumenta, mogu ga sami pročitati ili dati dokument na uvid.
 • Građani mogu zvati broj telefona 0800 444 005 kako bi se informisali o popisu.
 • Do 30. novembra biće objavljeni prvi nezvanični rezultati.

Slične vesti

1 comment

lune vacel 03.10.2022 - 19:49

Читам ове коментаре и не могу да верујем колико има људи који немају појма шта је попис становништва и који је значај пописа за државу, за различита истраживања, науку и развој друштва. Међутим, мислим да значај пописа није у довољној мери објашњен и да је мало времена посвећено презентовању значаја пописа за наше друштво, државу…

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!