Home InfoNaše priče „Fijaker“-Staro Smederevo kroz crteže i priče

„Fijaker“-Staro Smederevo kroz crteže i priče

redakcija1

Posle eksplozije 5.juna 1941.godine Svetozar Janković je kupio kuću i dvorište u ulici Kralja Petra od braće Brezijanac – Mike, Miće i Dragoslava i tu je radio do kraja svog života. Dvorište je bilo ograđeno i u njemu je preko celog dana bilo jako živo. Tu se nalazila bravarska radionica „Solid“ Svetozara Jankovića, a on je imao i štambilj na kome je pisalo „Tehničko preduzeće za preradu svih kovina od gvožđa, pleha i metala S. Jankovića“.

Svetozar Janković je je bio zanimljiva ličnost starog Smedereva, jer je bio vrstan stručnjak za otvaranje kasa. Imao dva aparata za švajsovanje, nakovanj, vatralj, bor mašinu, sitan alat i dr. Pravio je dolape za zalivanje bašti, uvodio je vodovod u kuće, ali i električnu instalaciju. Njegova radanja bila je škola za mnoge mlade ljude. Svakog radnika majstor Toza je prijavio i o svakom je ostavio kompletne podatke.
Godine 1985. bračni par Živorad Jovanović Živa i Ljiljana (Eraković), pošto su prethodno otkupili ovo dvorište i kuću, izgradili su kafanu „Fijaker“. Projekat za izgrdanju kafane, odnosno za preuređenje postojeće kuće i dvorišta u etno restoran uradio im je smederevac, arhitekta Živadin Milošević Žilic, a overio ga je arhitekta Mare Marković. Projekat je sačinjen tako da je restoran „Fijaker“ realizovan u tri ambijentalne celine, bašta sa starim fijkerom i stolovima i stolicama, kafanski deo za pića i kafu, i restoranski deo sa separeima u kojima se služila izvrsna domaća hrana i deserti.
Osim što se nalazio u centaralnom gradskom delu i u pešačkoj zoni, „Fijaker“ je krasila izvrsna usluga, a povrh svega ljubaznost vlasnika, bračnog para Ljiljane i Žive Jovanović. Zbog svega toga nije bila retkost da i mnogi inostrani gosti, koji su zbog Železare, Fagrama, Ukrasa i dr. dolazili u Smederevo, budu i gosti ovog kultnog restorana. Danas je u tom proširenom prostoru kafić ATW.

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara

2 comments
0

Slične vesti

2 comments

Smederevac 04.12.2020 - 19:12

Jos jedan povratak u istoriju -vrlo lepo od g.Caleta mladjeg. p.s.Da li imate neke podatke ,slike i sl. vezano za Nusicevu ul.(bivsi Ukras )ili Karadjordjevu gde je bilo vise interesan.objekata koji su u medjuvremenu sruseni.

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 10.12.2020 - 16:48

Dragom Smederevcu hvala na pohvalama ! Pošto imam puno godina (75), i kako je i Ribarska zadruga (Porušena zgrada u koju sam 50 – i 60-tih godina stalno dolazio) bila vrlo bluzu – sećam se i te barake u kojoj je bio Ukras. Nažalost, te slike nema. U maju (9.) objavljena je moja knjiga STARO SMEDEREVO NA CRTEŽIMA I U PRIČAMA i tu se nalaze crteži starih kuća i zgrada pravog Smedereva. Zahvaljujući ovom divnom portalu SDCafe-u, mnogi su u prilici da vide šta smo imali, pa nebrigom, ili neznanjem – izgubili.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!