Home Recepti Čokolande krofne

Čokolande krofne

redakcija

 

Ako ste se uželeli nečeg hrskavog, čokoladnog i mirisnog –izvol’te u kuhinju!
Recept koji je pred vama nije klasičan recept za krofne, barem po mojim dosadašnjim saznanjima.
Ni tekstura krofne nije onakva na kakvu smo navikli, nema velike
čarobne šupljine niti tanke zlatno-žute korice – ovo su slane krofne
sa komadima čokolade u sredini, testa pune teksture, unutra
vlažno-mekane a spolja fantastično hrskave.
 
Sastojci:
 
500g brašna
2 kašike kakao praha
1/2 kašičice soli
1 kesica ili 7g suvog kvasca
300ml mleka
40 grama rastopljenog putera
1 razmućeno jaje
100g čokolade izlomljene na 16 jednakih delova
ulje za duboko prženje
2 kašike kakao praha, 3 kašike šećera i 1 kašičica cimeta za
posipanje
 
 
Priprema:
 
U velikoj činiji pomešajte brašno, so i kakao.
Kvasac razmutite u vrlo malo vode i ostavite da se aktivira.
Mleko zagrejte sa puterom a jaje umutite. Brašnu dodajte razmućeni kvasac, zagrejano mleko sa puterom i
razmućeno jaje, mešajte i mesite dok ne dobijete glatko mekše testo. Izručite testo na pobrašnjenu radnu površinu pa mesite još 5 minuta. U blago nauljenoj posudi ostavite testo pokriveno da se udvostruči.
Kada je testo naraslo premesiti ga još jednom pa podeliti na 16 jednakih delova.
Od  testa oblikujte loptice, u svaku utisnite čokoladu pa prstima preoblikujte da čokolada bude u sredini loptice i pokrivena testom sa svih strana.
Ulje zagrejte na 180 stepeni pa pržite krofne oko 10-15 minuta uz povremeno okretanje.
Svaki šporet je različit, najbolje je da počnete sa jednom krofnom pa da na osnovu nje odredite vreme prženja. Odlažite krofne na ubrus da se dobro ocede pa uvaljajte u mešavinu cimeta, šećera i kakao praha.
 
Prijatno!
0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!