Home Info Radnici „Želvoza“ blokirali Smederevo

Radnici „Želvoza“ blokirali Smederevo

redakcija

 

Više stotina radnika Fabrike železničkih vozila „Želvoz“, blokiralo je u petak na nekoliko sati autobusku stanicu i saobraćajnice u centru grada, jer im uprkos obećanjima nisu isplaćene zakasnele plate. Remonterima država duguje 10 plata, a doprinosi za zdravstveno osiguranje nisu plaćeni od sredine ove godine.
 
Od pre pet dana pogoni „Želvoza“ su pusti, a radnici kod kuća na neodređeno vreme, jer država nije uplatila novac za repromaterijal i plate. Sindikalno-radnički pokret poveo je nekoliko stotina nevoljnika u protestnu šetnju, a kad su naišli na zaključana vrata Gradske kuće, blokirali su autobusku stanicu, pa nijedan autobus sat vremena nije mogao da krene niti uđe u stanicu.
– Duguju nam 10 plata, nemamo zdravstvene knjižice, a od jula čekam operaciju. Isključili su mi struju, nemam deci da dam ručak. Umrećemo ovde, ako treba – govorio je jedan od radnika. Slično kažu i ostali.
 
U blokadi su bile tri glavne raskrsnice u centru, a posle pregovora sa policijom i rukovodstvom grada, saobraćaj je odblokiran. Radnike je primila gradonačelnica.
– Podržavamo vaše zahteve. Tražićemo sastanak u Ministarstvu finansija. Imam informacije da je država naredne nedelje spremna da uplati 190 miliona dinara, ali to neće biti dovoljno i za plate i za knjižice – rekla je gradončelnica dr Jasna Avramović.
 
Od 900 radnika, njih 500 je na plaćenom odmoru za koji, u stvari, ne dobijaju nikakav novac. Ostalih 400 je poslato kućama, dok se ne okonča procedura oko otvaranja novog zaštićenog računa trezora.
 
Radnici ne znaju kakav je plan države koja je vlasnik „Žlevoza“, ali strahuju da im preti stečaj. Da je situacija alarmanta svedoči i povlačenje čelnog čoveka ovog državnog preduzeća. Novica Davidović, direktor „Želvoza“, potvrdio je „Novostima“ da je podneo ostavku i tražio sporazumni raskid radnog odnosa.
 
– Ostavku sam podneo zbog stanja u vagonogradnji Srbije i „Želvozu“. U ovakvim uslovima ne mogu da odgovorim zahtevima funkcije generalnog direktora. Bio sam uspešan direktor, a neću da sada postanem neuspešan. „Želvoz“ na ovaj način ne može da funkciniše, država mora nešto da preduzme – kaže Davidović, koji je do 14. decembra zvanično na čelu fabrike.
 
 
TRAŽE ODGOVORNOST DIREKTORA
RADNICI su tražili da se grad zauzme kod države da u „Želvoz“ pošalje komisiju koja bi uradila reviziju poslovanja jer, kako tvrde, novac koji stiže u fabriku ne stiže i do zaposlenih. Radnici smatraju da je direktor Novica Davidović jedan od krivaca za kolaps u fabrici. Novica Davidović je, inače, potpredsednik Gradskog odbora SPS Subotice.
 
tekst: J.Ilić
foto: N. Živanović

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!