Home InfoNaše priče Zgrada dr Aleksandra Boka-Staro Smederevo kroz crteže i priče

Zgrada dr Aleksandra Boka-Staro Smederevo kroz crteže i priče

redakcija1

Zgrada, malo neobičnog izgleda sa isturenim prozorima na ovalnoj sobi, napravljena je 1938. godine. Izgradio ju je dr Aleksandar Boka sa svojom suprugom Etelkom, ali na veoma neobičan način.

Naime, Boka je najpre na uglu Srpskog Sovjeta i Nemanjine ulice, kupio plac za buduću kuća, a onda i loz kod trgovca Lambre Dimitrijevića. Sa lozom br. 97974 osmenula mu se sreća, jer je sa njim dobio 250 hljada dinara, sa kojima je i izgradio ovu kuću. O tome je pisala i tadašnja Politika. Iskaz o kući i podacima dao je njihov, sin Viktor Boka, koji i danas stanuje u njoj.

Dr Aleksandar Boka je studije stomatologije završio u Budimpešti, pa je preko Vršca 1920. godine, gde je kratko radio, došao u Smederevo. U to vreme u Smederevu su se vađenjem zuba bavili berberi i kovači. Rad zubara je bio otežan jer grad nije imao struju, ali nije bilo baš ni puno pacijenata. Dok ova kuća nije bila izgrađena dr Boka je ordinaciju imao u kući iza „Zadužbine“, u kojoj mu je pomagala njegova supruga. Inače, dr Aleksandar Boka sa svojom suprugom Etelkom je imao dvoje dece: ćerku Beatris i već pomenutog sina Viktora.

Zanimljivost je da je on, 1932. godine iz Beča u Smederevo, doneo prvu električnu mašinu za bušenje zuba, kao i prvu mašinu za brušenje, odnosno za skidanje kamenca. Daleke 1953. godine dr Boka je bio postavljen za prvog šefa zubnog odeljenja u tadašnjoj bolnici. Kod smederevskih pacijenata ostao je upamćen kao savestan i dobar zubni lekar.

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara.

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

NIKOLA TASIĆ CALE 01.07.2021 - 17:47

Ovu zgradu i druge lepe, ali zapuštene zgrade, koje godinama karakterišu naš grad Smederevo, treba pod hitno i na adekvatan način sačuvati. To znači da sve ustanove kulture, JP Urbanizam, Gradska uprava i savremeni Smederevski biznismeni treba da nađu sredstva (pare) i te i takve zgrade (kuće) poprave i okreče ! Ja sam mojom knjigom „Staro Smederevo na crtežima i u pričama“ – već dao neki svoj doprinos !

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!