Home Info Vlada kupila Železaru za 1 dolar!

Vlada kupila Železaru za 1 dolar!

by redakcija

Cvetković je na konferenciji za novinare rekao da Ju Es stil napušta Srbiju i da je razlog tome ekonomska kriza.

"Nemamo nameru da u dugom roku budemo vlasnici Železare, već ćemo tražiti strateškog partnera", rekao je Cvetković. Vlada će oformiti tim koji će voditi Železaru u narednom periodu, moguće da u njemu budu i strani stručnjaci.

On je rekao da je Vlada otkupom Železare dobila kompletna osnovna sredstva za rad u vrednosti od 250 miliona dolara i neto obrtna sredstva u vrednosti od 100 miliona evra. "Železara nema nikakva zaduženja i kredite prema bankama", rekao je Cvetković.

Upitan šta će biti sa radnicima i da li će biti smanjenja plata, Cvetković je rekao da "za sada nema planova da se menja status radnika" i da se oni neće "naći na ulici", ali nije mogao da kaže ništa u vezi sa platama.

Premijer je rekao da je Vlada u poslednje tri godine održavala redovne kontakte sa kompanijom Ju-es stil koja im se požalila na teškoće u poslovanju zbog svetkse ekonomske krize.

"Ju-es stil je zbog toga odlučio da ode iz Srbije, a Vlada je rešila da otkupi Železaru jer će mnogo lakše pronaći strateškog partnera ako Železara radi", rekao je Cvetković. On je istakao da je Železara Smeredevo jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

Premijer je rekao da je otkup Železare bio "iznuđen potez" i da je cilj vlade da održi proizvodnju i pronadje strateškog partnera. "Bili bismo srećni kad bismo u roku od 15 dana mogli da pronađemo strateškog partnera", rekao je Cvetković.

Železara kičma srpske privrede

Podsetimo, već neko vreme se spekulisalo da kompanija Ju-Es stil namerava da se zbog velikih gubitaka povuče iz Smedereva i Srbije. "Ju-Es stil Srbija“ je, prema finansijskom izveštaju za 2010. godinu, poslovao sa manjkom od 150 miliona evra, dok je minus do septembra prošle godine bio 73 miliona dolara.

Vlada Srbije je nakon tih najava saopštila da je spremna da se uključi aktivno u rešavanje problema smederevske železare, koja je jedno od najvećih i najbitnijh preduzeća za čitavu srpsku privredu.

Gašenje pogona u Smederevu ostavilo bi bez posla pored 5.500 radnika i još oko hiljadu „trećih lica” angažovanih u kompaniji. Od 18.000 zaposlenih u Smederevu, čak trećina radi u „Ju-Es stilu” ili je poslovno vezana za tu firmu.

Zatvaranje fabrike bila bi tiha eutanazija za grad, pa su sve oči uprte u Vladu Srbije. Kolaps u Smederevu ne bi ostao samo u okvirima tog grada. Nekoliko stotina izvoznika i proizvođača, koji čine lanac kupaca i dobavljača "Ju-Es stila”, direktno je naslonjeno na smederevsku železaru.

U siromašnoj domaćoj privredi zaustavljanje železare, koja učestvuje sa pet odsto u privrednom učinku i 14 u izvozu, država bi trpela ogromne gubitke. Srpske železnice najviše robe, blizu 40 odsto, prevoze za potrebe "Ju-Es stila“, a ranije je svakodnevno išlo 5.000 tona koksa u stotinak vagona.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!