Home InfoPolitika Četvrta sednica Skupštine Grada – o razvoju i rafineriji, Rtnju, vrtićima

Četvrta sednica Skupštine Grada – o razvoju i rafineriji, Rtnju, vrtićima

by redakcija1

Kako se i očekivalo, na četvrtoj sednici Skupštine Grada, najduže je trajala diskusija o Strategiji razvoja urbanog područja grada Smedereva.

Reč je dokumentu koji bi u narednoj deceniji, najvažnijim projektima, merama i ciljevima, trebalo da omogući iskorišćavanje svega onoga što decenijama prepoznajemo kao potencijale, a nikako ne uspevamo i da konkretizujemo.

Strategija se odnosi na potes od Stare železare do Smederevske tvrđave što znači da objedinjuje gradsko jezgro, prirodne lepote, kulturnu baštinu, deo toka reke Dunav, luku, kej…

Na sam nacrt Strategije nije bilo mnogo zamerki od strane opozicije koliko su kritike bile usmerene na poruke da nas dosadašnje iskustvo uči da je Skupština usvajala niz raznih planova razvoja i strategija za koje se glasalo samo radi forme, odnosno, ostale su “mrtvo slovo na papiru” ili “nikada ispunjeni spisak lepih želja”, “naučna fantastika” i slično…

Naročito se iz opozicionih redova insistiralo na stavu da ta Strategija predviđa sve ono što nam je potrebno, ali da je sve to suprotno od onoga što će se dogoditi otvaranjem rafinerije nafte. I sve to u gradu koji je već opterećen jednom železarom kao velikim industrijskim zagađivačem.

Naglasivši da joj je izuzetno drago što se većina odbornika generalno slaže sa tim da Strategija predviđa dobra rešenja jer je lokalna samouprava odlučna da sve to i sprovede, obratila se gradonačelnica Jasmina Vojinović.  Ona će, kako je izjavila, na svakoj narednoj sednici obaveštavati o tome šta je iz dokumenta realizovano.

Nakon toga je bilo reči o temi koja se po ko zna koji put razmatrala, odnosno, o likvidaciji nekadašnje Turističke organizacije Smederevo. Ovoga puta, na dnevnom redu je bio likvidacioni izveštaj za 2023.

Opozicija je najpre reagovala podsećajući aktuelnu skupštinsku većinu da je svojeveremno, uprkos apelima da to ne čini, pre sedam godina ipak izglasala gašenje TO Smederevo, da bi, posle mnogo izgubljenog vremena ali i novca iz gradskog budžeta, sada ponovo aktuelizovala osnivanje nove Turističke organizacije.

Takođe, bilo je i onih koji su skrenuli pažnju na to da, kada je već takva situacija, ovo treba iskoristiti kao dobru šansu da se sada postave zdravi temelji razvoja turizma u Smederevu.

Gašenje je bila pogrešna odluka, složila se i Jasmina Vojinović. Na sledećem zasedanju biće konačna likvidacija te stare TO i ona je najavila da će pozvati predstavnike svih odborničkih grupa na dogovor o ovoj temi na dalje.

U nastavku su usvojeni izveštaji o finansijskom poslovanju ustanova u Smederevu, što je pak vratilo priču o Rtnju za koji je takođe potreban dogovor jer izgleda da tu nije više problem opremanje – to bi još išlo i relativno lako, koliki je problem tu zgradu prilagoditi sadašnjim normama i pravilima po pitanju standarda koji se moraju ispuniti za boravak dece na rekreativnoj nastavi.

Sve u svemu, izgleda da je, čitajući između redova, ovo odmarilište u koje smo već uložili sredstva i koje imamo, postalo ponovo ona “naučna fantastika” s početka teksta, samo niko to ne želi da prizna, bar ne javno.

Bilo je reči i o nedostatku kapaciteta za smeštaj dece u vrtićima, objektima koji su završeni i uskoro bi trebalo da prorade. Ujedno, postavljeno je i pitanje pravnog statusa direktora ili vršilaca dužnosti u našim javnim preduzećima od kojih većina nije izabrana u skladu sa procedurama, kako se moglo čuti danas od predstavnika opozicije.

Rešenje o obrazovanju Gradskog štaba za vanredne situacije izglasano je potom kao i Plan rada Komunalne milicije za ovu godinu.

Odlukom odbornika, Sportski centar će na dalje voditi Ivan Vučić koji je diplomirao na Fakultetu fizičke kulture u Nišu, a bio je i direktor Sportske hale Smederevo i predsednik Asocijacije sportskih centara.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!