Home InfoPolitika “Budimo Smederevo” i Novi DSS: Ideja o rafineriji je pogubna

“Budimo Smederevo” i Novi DSS: Ideja o rafineriji je pogubna

by redakcija1

Pokret “Budimo Smederevo” koji nakon decembarskih izbora sada ima i predstavnike među odbornicima Skupštine Grada Smedereva, oglasio se saopštenjem povodom najave o izgradnji rafinerije nafte u našem gradu.

Država ponovo planira da od našeg grada napravi mesto najprljavijih industrijskih tehnologija. Braća Mađari dobijaju fabriku električnih automobila, a Smederevo treba da se definitivno deklariše na mapi kao centar prerade nafte i proizvodnje naftnih derivata.

Umesto planova o razvoju ekološki održive industrije, nudi se da postanemo grad obolelih od kancera, čiji se broj ionako povećava poslednjih godina. To nije procena, to su statistički podaci.

Od ovakvog projekta Smederevo, osim plata zaposlenih, neće imati neke finansijske koristi. Ako je novac razlog, ovo ne može biti argument. Korist je mala, štete po zdravlje ljudi i životnu sredinu su višestruke.

Pokret Budimo Smederevo ne može da podrži ovu ideju da se od Smedereva napravi kineski industrijski poligon. Stop rafineriji – sačuvajmo zdravlje! – navodi se u saopštnju Pokreta.

Istim povodom oglasio se i smederevski Novi DSS. Podsećaju na to da se u gradu koji već ima giganta crne metalurgije, transport tečnog naftnog gasa i kotlarnice na mazut, sada pojavila jedna reciklirana ideja.

Ovo stoga što je pitanje izgradnje rafinerije u Smederevu već ranije bilo pokretano ali i obustavljeno.

Ako nije prošlo „onda“ sada mora da prođe. Rečnik je isti: investicije, radna mesta, “u centru Beča postoji rafinerija…” Kako se sprovode standardi, zakoni i ostalo ne treba da nam se crta. Živimo sa njima već više od decenije.

Prethodni pokušaj bila je „šarena laža“. Verovatno se radilo o pokušaju da se povoljno dođe do jeftinog zemljišta. Ovo sad je ozbiljna priča. Ako se potpiše ugovor (a nema sumnje da hoće jer naredba dolazi „odozgo“) on je obavezujući. Bez obzira na eventualne promene vlasti.

Zato pozivamo sve misleće sugrađane: Ne dajte da vas jeftino prevare sumnjivim radnim mestima. Pokušajmo da sprečimo još jedno zlo za naš grad, još u korenu dok ne bude prekasno – navode iz ove stranke.

Inače, upravo je DSS bio inicijator referenduma koji je održan, a na pitanje „Da li podržavate izgradnju rafinerije u Smederevu?“.  Ogromna većina izašlih građana bila je protiv,. Ali nije ispunjen uslov da se izjasni 50% upisanih +1 glasač, pa je referendum proglašen neuspelim.

Oko rezultata sledećeg referenduma nemamo dilemu: Ako se održi pod sadašnjim uslovima, biće bar 110% za rafineriju.

Nova Demokratska stranka Srbije je izričito protiv ovakvih „investicija“, propraćenih obećanjima o ekološkoj svesti i savesti (Vladika bi rekao: „Spuštavah se ja niz vaše uže…“).

Moguće je da poneki bivši član DSS-a trenutno participira u vladajućoj stranci ili njenim satelitima, ali se nadamo da još uvek imaju zrno savesti i brige za svoju decu koja treba još dugo posle nas da žive u ovom gradu – poručuju iz Novog DSS-a.

Dodaju i da se najviše gnušaju optužbi da će oni podržati ovu ideju jer je investitor država koja nije članica NATO pakta. Njima i svima ostalima poručuju da ta stranka 32 godine ima jasnu ideologiju i da je ono što svim opozicionim političkim akterima sledi u Smederevu, mnogo ozbiljnije od borbe za vlast, svih drugih tema i problema u gradu jer je ovo daleko najvažnije pitanje.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!