Home InfoPrivreda Počela da radi solarna elektrana u Saraorcima

Počela da radi solarna elektrana u Saraorcima

by redakcija1

Najveća solarna elektrana do sada izgrađena u Srbiji, nalazi se u smederevskom selu Saraorci. Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije – sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje energije. Projekat je realizovala nemačka kompanija AVR Group, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina.

Kompanija AVR je krajem 2021. prepoznala značaj obnovljivih izvora energije i odlučila da investira u projekte ove vrste. U Saraorcima je, prve korake na razvoju ovog projekta, napravila u martu 2022. kada su stigle prve analize i urađena prva idejna rešenja solarne elektrane, kazao je Bojan Lazić, glavni inženjer AVR Group.

Već tada je bilo vrlo jasno da je ovo dobar lokalitet za izgradnju elektrane i da treba da nastavimo dalje da ga razvijamo. Usledila je urbanistička razrada lokacije, usvojili smo Plan detaljne regulacije koji nam je dao tačan uvid u to koliko je ovo ozbiljan projekat.

Nismo želeli da rizikujemo, hteli smo da elektranu napravimo što bolje možemo. Odlučili smo se da taj posao poverimo ljudima koji imaju najviše iskustva u tome. Tu smo prepoznali kinesku kompaniju PowerChina kao globalnog lidera u projektima ove vrste i sa njima zaključili ugovor po principu ključ u ruke.

Svi znate da su solarne elektrane danas na vrhuncu popularnosti koja se pre svega ogleda u njihovoj jednostavnosti i vrlo malih zahteva u pogledu održavanja. Ali izgradnja ove elektrane nije bila jednostavna.

Sada, kada je završena, možemo da kažemo da ona nije samo doprios u smanjenju gasova CO2 i povećanju zelenih megavat sati, već ima dodatan benefit za meštane. Kao Smederevac, moram da priznam da sam jako ponosan što je ovaj projekat realizovan prvi u Smederevu, mom rodnom gradu i što pored ostalih, daje i benefit infrastrukture ljudima koji ovde žive.

To se, objašnjava Lazić, pre svega odnosi na značajno povećanje infrastrukture elektrodistibutinve mreže u ovom kraju. Pre izgradnje elektrane, stanovnici ovog i okolnih sela, nisu imali mogućnost dvostranog napajanja. Sada to imaju, što znači stabilniji napon, poouzdanije napajanje, bolji kvalitet električne energije.

Solarna elektrana u Saraorcima, snage 9.86 MW, priključena je na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lugavčina sa jedne strane (kao osnovno napajanje) i drugim kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lozovik sa druge strane (kao rezervno napajanje).

Povezivanje dva konzuma, trafostanica Lozovik i Lugavčina preko elektrane Saraorci donosi veću pouzdanost i sigurnost napajanja.

Želim da izrazim najiskreniju zahvalnost svim graditeljima koji su vodili brigu o ovom projektu i podržavali ga. Uspešno povezivanje na mrežu, označava još jedan solidan korak koji smo napravili u cilju razvoja i korišćenja zelene energije.

Osvrćući se na process izgradnje celog projekta, prošli smo kroz mnoge karike, planiranje, projektovanje, izgradnju, montažu, puštanje u rad i usput prevazišli različite poteškoće i izazove. Svaki učesnik je sa osećanjem velike odgovornosti i puno radnog elana dao doprinos uspešnom napretku projekta – kazao je Jan Laihui, generalni menadžer PowerChina Hubei i dodao da će ta kompanija nastaviti da podržava koncept zelenog razvoja i povećati investicije i tehnološke inovacije u ovoj oblasti.

Fotonaposnka elektrana sa najvećim instalisanim kapacitetom svake godine će generisati oko 16 miliona kilovat sati zelene struje uz smanjenje emisije ugljen dioksida za 16 000 tona. Proizvodiće dovoljno energije za snabdevanje oko 2500 domaćinstava.

To će dodatno pomoći Srbiji da unpredi nivo korišćenja čiste energije i promovisati održivi razvoj. O tome je govorio Milan Novaković, šef kabineta ministarke za rudarstvo i energetiku, takođe posebno zadovoljan zbog toga što je ovaj projekat realizovan na teritoriji njegovog rodnog grada.

Sada, nešto manje od godinu dana nakon početka radova, srećni smo što vidimo završenu još jednu solarnu elektranu. Sa ovom solarnom elektranom imaćemo na mreži preko 100 megavata obnovljivih izvora energije što najbolje svedoči da solarna industrija ulazi u dinamičan razvoj u našoj zemlji.

Vredi istaći da će prodavati struju pod komercijalnim uslovima bez podrške države što znači i da je naše tržište sve zrelije i spremnije da prihvati ovakve projekte. Na putu ka dekarbonizaciji nadamo se da će ovo biti podstrek za druge investitore da nastave istim putem. Radujemo se što investitor planira i druge projekte u oblasti obnovljivih izvora energije – rekao je Novaković.

Ovom prilikom se obratila i gradonačelnica Smedereva koja je poručila da su ovakvi projekti uvek dobrodošli:

Ovim proširujemo energetske kapacitete ali doprinosimo i razvoju svesti o korišćenju obnovljivih izvora energije i čuvanju zdrave životne sredine. Lokalna samouprava je uvek raspoložena za prihvatanje ovakvih projekata i to se prethodnih meseci ogledalo u veoma korektnoj saradnji sa investitorima što i u nastavku želimo.

Blagodeti solarne lektrane u Saraorcima osetiće brojni potrošači na ovom području i ovo je sigurno trasa za implemetnaciju novih, sličnih projekata koji doprinose povećanju kapaciteta ove vrste elektrana. Želim vam uspešan rad i uredno snabdevanje potrošača – kazala je Jasmina Vojinović.

Solarna elektrana u Saraorcima projektovana je u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema. Celokupnu proizvodnju, plasiraće u distributivni sistem električne energije Srbije.

 

Slične vesti

2 comments

Moca 24.05.2024 - 20:26

„Nemacka’ kompanija u vlasnistvu smederevskog trilateralca iz East west grupe Ivana Softica!

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 26.05.2024 - 12:15

Dobro je što je izgrađena ova fotonaponska elektrana u,… 2024. g.! To je mali doprinos zelenoj agendi. Ali gospodo i drugovi, šta je sa toplom, vrućom i vrelom vodom, kao otpadnom toplotnom energijom iz Železare? Šta je sa visokopećnim gasom iz 2 peči?, Preko Dunvskog gasovoda doveden je gas u SD, još 1971.g.! Zašto on tada nije sproveden po gradu, u podstanice i u zgrade i domaćinstva? Ni tada , ni sada nije bilo sve u parama! Falila je odlučna politička volja. Pozdravljam inicijativu Kineza i Smederevaca da se uđe u realizaciju Projekta : „Toplifikacija grada, korišćenjem otpadne toplotne energije iz Železare“

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!