Home InfoPolitika „Niko nema legitimitet da gradi rafineriju…“- poručuju iz grupe građana Za naše Smederevo

„Niko nema legitimitet da gradi rafineriju…“- poručuju iz grupe građana Za naše Smederevo

by redakcija

Saopštenje za javnost prenosimo u potpunosti:

O izgradnji potencijalne nove rafinerije u Smederevu informacije imamo samo iz medija. Niko se do sada nije udostojio da odbornicima i građanima Smedereva objavi i prezentuje tekst zvaničnog sporazuma Ministarstva i kineske kompanije i mi nemamo nijednu zvaničnu informaciju što sa velikim interesovanjem očekujemo.

Iako je skupština grada Smedereva 2009. donela Odluku o davanju u dugoročni zakup neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini (“Službeni list grada Smedereva“, broj 13/09) za svrhu izgradnje rafinerije, od tog posla srećom nije bilo ništa. Smatramo da je nova odluka skupštine Grada o predmetnom zemljištu neophodna s obzirom da se radi o  novom investitoru i novim uslovima dugoročnog zakupa.

Proverljiva činjenica je da niko od predstavnika vlasti nijednom rečju u predizbornoj kampanji nije najavio ovaj projekat, pa se građani za izgradnju rafinerije nikako nisu mogli izjasniti na prethodnim lokalnim izborima.  Otuda niko nema legitimitet da gradi rafineriju mimo volje građana Smedereva.

Kada se ovaj problem bude prezentovao odbornicima Grada, odbornički klub grupe građana Za naše Smederevo pokrenuće sve pravne mehanizme za raspisivanje referenduma, kojim će se na demokratski način dati šansa Smederevcima da kažu da li su protiv izgradnje novog velikog zagađivača u ionako prezagađenom Gradu sa previše obolelih od malignih bolesti.

Sigurni smo i želimo podršku i saradnju sa svim opozicionim odborničkim grupama i organizacijama kao i sa savesnim i časnim pojedincima, jer se radi o borbi za odbranu, opstanak i budućnost našeg Grada i borbi za zdravlje svih Smederevaca.

dr Ivan Stevanović 
šef odborničke grupe Za Naše Smederevo 

Slične vesti

1 comment

Četnik 12.06.2024 - 14:24

Ovi su bitni ko semafor u GTA

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!