Home InfoEkologija Upomoć! Divlje deponije divljaju! Halo, Komunalna policija?

Upomoć! Divlje deponije divljaju! Halo, Komunalna policija?

by Redakcija

Smederevo je možda na papiru grad velikih turističkih potencijala, ali stvarnost je drugačija i dosta prljavija. Jedan od ključnih komunalnih problema sa kojim se suočavamo su divlje deponije. Slobodnog smeća je sve više, a rešenja gotovo i da nema. Gde je nestala Komunalna policija ovog grada?

Smederevcima nije potreban godišnji izveštaj, posebna tehnologija niti nekakava situaciona analiza da razumeju koliko je njihov grad ekološki zagađen. Dovoljna su im njihova čula. U zimskom periodu nos detektuje pokvareni vazduh koji svakodnevno udišu. To je već dobro poznata aroma grada na koju smo se „navikli“, a od koje predahnemo makar na trenutak dolaskom proleća. Makar je to istina za naš nos, ako ne i za sama pluća. Međutim, čulo vida radi 365 dana i tokom sva četiri godišnja doba. Smederevske oči u svakom trenutku opažaju đubre u svom gradu. Đubre se vidi golim okom tamo gde mu je mesto i tamo gde nije. I dok je problem zagađenog vazduha i nerešavanje istog postao već deo folklora ovog grada, sve veći broj divljih deponija vidljivo zatrpava mnoge javne površine. Možda bi ova nemila situacija bila drugačija da Smederevo ima svoju Komunalnu policiju. Oh, pardon, mi je imamo!? Zanimljivo.

Zimski san smederevskog Komunalnog policajca

Divlje deponije su još jedan veliki problem zagađenja u Smederevu koji se gura pod tepih već duži niz godina. Međutim, kako mesta pod našim tepihom više nema, đubre je vidljivo svuda oko nas. Na lokalnom nivou je propisana odgovornost komunalne policije i inspekcije u sprovođenju javne politike upravljanja otpadom. Skupština grada Smedereva je 2019. godine usvojila odluku o upravljanju komunalnim otpadom na teritoriji grada Smedereva, u kojoj se u članu 37 navodi da inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši odeljenje Gradske uprave nadležno za poslove komunalne inspekcije, dok komunalno-policijske i druge poslove, kao i kontrolu primene odredaba ove odluke vrši Komunalna policija u skladu sa zakonom (Sl. list grada Smedereva 3/2019). U prevodu, Komunalna policija i inspekcija u svojim rukama imaju sve potrebne poluge moći da spreče širenje diviljih deponija. Njima smo dali mandat da suštinski očiste naš grad. U realnosti, Komunalna policija je i dalje u zimskom snu koji izgleda nikako da prestane. Obaveze i neispunjene dužnosti se gomilaju jednako kao i đubre u našem okruženju.

 

Šta (ni)je sve Komunalna policija uradila?

Kada pogledamo listu stvari koje Komunalna policija može da učini, a nije, jasno je zašto je situacija ovakva kakv jeste. Inicijativa Crveni bedževi i Udruženje Pro.Tok 21 je tokom prošle i ove godine sprovela istraživanje delatnosti komunalne policije prema problemu upravljanja otpadom u Smederevu, na osnovu kojeg su doneti sledeći zaključci:

 

  1. Komunalna policija u Smederevu ne poseduje strateške ni godišnje planove rada niti predstavlja javnosti operativne planove rada, kao ni postavljene prioritete u obavljanju poslova iz svojih nadležnosti, iako je Zakonom ovo propisano kao obaveza. Još uvek nije istekao Zakonom o komunalnoj policiji propisan rok za usvajanje ovih dokumenata na lokalnom nivou (dve godine od dana stupanja na snagu akta o obrazovanju i unutrašnjem uredjenju komunalne policije), ali nam i pored upita nisu pružene informacije o izradi, planu i okviru za usvajanje ovih dokumenata.
  2. Nije ispoštovan Zakonom propisan rok za usvajanje odluke o uskladjivanju službenih oznaka prema Zakonu o komunalnoj policiji.
  3. Ne postoji izdvojen dokument koji definiše saradnju komunalne policije sa inspekcijskim službama, kakav je ranije bio na snazi. Ova oblast je definisana Odlukom o komunalnoj policiji grada Smedereva, kojom je praktično i oformljena ova služba, te se u širem smislu može smatrati da je zakonska obaveza ovim ispoštovana.
  4. Osim postupanja po prijavama građana, nije nam pružen dokaz ni o kakvoj drugoj saradnji na relaciji građana i komunalne policije. Nezadovoljavajući je način komunikacije i pružanja informacija gradjanima, što se ogleda i u postupanju prema našoj organizaciji tokom prethodnih meseci. Građanima se putem zvanične veb-stranice grada Smedereva predstavljaju zastarele i neadekvatne informacije.
  5. Broj prijava koji građani podnose komunalnoj policiji za oblast upravljanja otpadom je minimalan, nedovoljan i ne odražava realan problem sa upravljanjem otpadom i divljim deponijama koji u Smederevu postoji. Jedina reakcija komunalne policije po ovim prijavama jeste kontaktiranje JKP „Zelenilo i groblja“ čime se obesmišljavaju sva druga ovlašćenja koja komunalna policija po Zakonu ima. Broj delovanja po službenoj dužnosti daleko premašuje broj delovanja po prijavama podnetih od strane gradjana. Ovo potvrđuje slab odnos saradnje komunalne policije sa građanima. Pohvalno je postojanje Sistema48 kao modela olakšanja podnošenja prijava, ali je i obim korišćenja ovog sistema od strane građana nizak.
  6. Ne sprovode se nikakve preventivne mere komunalne policije prema problemu upravljanja otpadom, iako je to Zakonom propisano.
  7. Ne sprovodi se kaznena politika prema pojedincima koji neodgovorno odlažu otpad; jedino ovlašćenje prema problemu upravljanja otpadom koje komunalna policija sprovodi jeste obaveštavanje Javnog komunalnog preduzeća ,,Zelenilo i groblja’’ o postojanju deponija.

Divlji zapad divljih deponija

Mnogo je stvari moguće uraditi, ali se to ne dešava. Edukacija donosi dugoročne rezultate, ali Učitelj nije došao na svoje radno mesto. Zakon postoji koji reguliše sve probleme sa otpadom, ali Šerif već odavno drema u lokalnom baru. Divlje deponije divljaju, a građani su uvek ti koji ispaštaju. Kada je situacija dramatična, ne preostaje im ništa no da uzmu stvari u svoje ruke. Možda jedino tako mogu i Smederevci da nateraju svoje Komunalne policajce i inspektore da konačno počnu jednog dana da rade svoj posao i oslobode grad od đubreta koje „divlja“ na sve strane.

 

Crveni bedževi ponovo u akciji

Inicijativa Crveni bedževi je pored istraživanja, napravila i niz konkretnih akcija usmerenih ka aktiviranju Komunalne policije da preuzme odgovornost za ovaj problem i odlučno se upusti u njegovo rešavanje. Upućeni su brojni zahtevi za uspostavljanje dijaloga sa načelnikom komunalne policije, koje je nažalost rutinski ignorisao.

Tim povodom, podneto je i preko 20 prijava divljih deponija službama komunalne policije i inspekcije, te se sada čeka reakcija nadležnih službi.

Komunalna policija je pokazala izuzetno nepoštovanje svojih građana jer do danas nije usledilo pružanje informacija od javnog značaja po zahtevu inicijative. S tim u vezi, napisana je predstavka republičkom komunalnom inspektoru, sa zahtevom za vanredni inspekcijski nadzor nad gradskom komunalnom policijom.

Konačno, Crveni bedževi su zajedno sa građanima organizovali i nekolicinu akcija čišćenja divljih deponija.

———————————————————————————————————————————–
Ovaj tekst je napisan povodom inicijate Crveni bedževi Udruženja Pro.Tok 21  u okviru projeka „Građani imaju moć“, koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) uz finansijsku podršku udruženja CRTA iz Beograda, a u svakom od desert gradova i opština i uz pomoć partnera.
———————————————————————————————————————————–

 

 

 

Slične vesti

2 comments

Ivan 30.04.2022 - 01:36

Da nerade nista i da smo najgori grad u Srbiji jesmo , pored tog problema toliko su nagomilali taxista u gradu gde je ne moguce vise voziti a pola ih radi na divlje i opet nema komunalne policije….Smederevo nikad goru vlast nije imala …

Reply
Smederevac 30.04.2022 - 17:58

Za uzasno stanje citavog Grada po pitanju cistoce plus za navedene divlje deponije odgovorna je Lokalna samouprava -ocito da jako lose sve funcionise i u G Vecu …haosje i po pitanju saobracaja ,drskog parkiranja na trotoaru duz cele K.Mihajlove ulice- resorni clan Veca ne resava ( g.din je vec godinama penzioner i narusenog zdravlja ) i pored stalnih primedbi gradjana ??? ….ovaj grad je zasluzio da bude i bolji i lepsi i cistiji ….

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!