Home InfoEkologija Nakon 10-tak dana maketa pluća u Smederevu pocrnela

Nakon 10-tak dana maketa pluća u Smederevu pocrnela

Redakcija

U Smederevu je pre 10-ak dana postavljena instalacija sa pamučnim plućima, koja bi trebalo da ukaže na nivo uticaja zagađujućih materija na ljudska pluća .

Instalacija se do juče nalazila u ilici Đure Daničića u blizini Sportskog centra.
„Pluća“ su posle samo nekoliko dana „zagaravljena“ i od čisto, snežno bele postala su siva i prljava.

Ovaj poduhvat deo je udružene akcije koja se sprovodi u celoj Srbiji, u partenrstvu i pod koordinacijom pokreta Kreni-Promeni. U Smederevu je akciju sprovela inicijativa Crveni bedževi, koja je i na ovaj način još jednom želela da utiče na svest svojih sugrađana, kako bi se što hitnije krenulo ka rešenju.

Na zaokruženom delu se vidi jedina mala belina koja je ostala ne obojena zagađenošću.

 

„Pamučna uveličana ljudska pluća, postavljena su i u Smederevu, kako bi našim sugradjanima pokazala šta se dešava sa ovim organom dok udišemo vazduh prekomerno zagađen. Iz dana u dan moglo se pratiti kako vazduh utiče na disajne organe, što nas upućuje da mislimo o svom zdravlju, koje je pod direktnim uticajem zagađenja.“- rekli su za SDCafe.rs organizatori ove akcije.

 

SDCafe.rs

7 comments
0

Slične vesti

7 comments

Ljiljama 12.01.2022 - 10:33

Pa sta da radimo? Ajde da mom komsiji naredim da koristi pelet umesto smrdljivog uglja za grejanje, ili da zatvorimo kotlarnice na mazut pa neka se ljudi smrzavaju?

Reply
Tića 12.01.2022 - 14:46

Slažem se, a pridodati tome da je pelet poskupeo skoro pa duplo u odnosu na prošlu godinu. I onda kažu da se pređe na ekološke vidove grejanja, a ne preduzima se ništa da ti ekološki vidovi budu povoljniji. Slažem se i da je vazduh prilično zagađen, što od individualnih ložišta, što od železare.

Reply
3MAJ 12.01.2022 - 16:12

Najbolje je ćutati i ne činiti ništa ?

Reply
Žika 12.01.2022 - 14:53

Mene samo zanima ko finansira ovog klinca Kreni-Promeni. Kažu Rokfeler fondacija i još neki koji su baš poznati po svojoj ljubavi i brizi o Srbiji. Baš nam je samo ova „instalacija“ falila da shvatimo da je Smederevo zagađeno već 50 godina i da ništa nismo učinili da to promenimo. Mali će na foru ekologije da napreduje u politici i da nam soli pamet dok se ne uvali negde gde će još više da profitira nego sad. A mi ćemo da se grejemo na ugalj i drva jer smo sirotinja, vozićemo krševe od automobila jer smo sirotinja, a železara će da radi i zagađuje i dalje jer svakoj vlasti služi za kupovinu socijalnog mira. Građani koji bacaju đubre gde stignu i ne zaslužuju da žive u boljim uslovima. Pocrkaćemo u svom smradu, dimu i prljavštini jer sami ne želimo ništa da učinimo. Svi bi da nam neko drugi reši probleme….A sad trk vadite deci lične karte, da ne propuste vučićevih 100€, treba odmalena da uče da treba da se prodaju za siću… JBG što bi reko Marčelo

Reply
Nisam Žika 16.01.2022 - 15:27

E moj Žiko,

Sa tim razmišljanjem ćeš i ostati sirotinja. Ne razmišljaš šta možeš da uradiš dobro kako za sebe, tako i za druge već razmišljaš ko će da se okoristi i kako. Ajde idi po 100€.

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 12.01.2022 - 18:05

POKRET KRENI-PROMENI, CRVENI BEDŽEVI I POKRET TVRĐAVA. Instalaciaja „pluća“ nalazila su se u ul. Đure Daničića, kod Sportskog centra. Posle samo nekoliko dana ona su postala „zagaravljena“,…
Alo, narode smederevski – šta se zaključuje. Tu nije Železara! To su automobili, šporeti na črvsto gorivo ,…i kotlarnice na mazut! Više puta je objavljen moj članak (tekst- i ovde) o grejanju Grada Smedereva otpadnom toplotnom energijom iz Železare. Svi gradovi u Evropi, koji imaju Železaru, greju se i imaju gas od nje!Urađeni su validni projekti i fizibiliti studija, koja je pozitivna; dobijene su dozvole i odobrenja za izgradnju, pozitivna mišljenja ,…ali nema dobre volje ni u jednoj vlasti Države i Grada da se uđe u realizaciju projekta!
Gore navedene „bundžije“ i dr. treba da zahtevaju od obeju vlasti da, u ovo vreme preskupog gasa i električne energije, da oni participiraju kod EU Fondova i Banaka sredstva (pare), …i da najzad uđu u sprovođenje urađenog (moguće i modifikovanog) projekta. Od sedenja, šetanja i kukanja – nema koristi !

Reply
Dušan Stanković 13.01.2022 - 15:06

E ovako da razmišljamo ,ko Žika.Čim neko hoće nešto da promeni ,odmah da se pitamo ko ga finansira ,Soroš ili Rokfeler.On će da napreduje a mi ćemo da ostanemo u smradu.Nažalost ,pun je grad ovakvih Žika.Ko nas je kleo nije dangubio.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!