Home InfoHronika Uhapšen osmi član grupe za proizvodnju lažnih diploma

Uhapšen osmi član grupe za proizvodnju lažnih diploma

redakcija

Policija je uhapsila  penzionisanog radnika MUP-a Miodraga Stankovića (63) i osmog člana grupe za proizvodnju lažnih diploma i svedočanstva u smederevskoj Tehničkoj školi za zanimanja saobraćajni tehničar i vozač-instruktor.

Prema saznanjima agencije Beta Miodrag Stanković je u kući u Beogradu uredio kancelariju za prijem stranaka i dogovore oko izdavanja diploma, a uhapšen je zbog sumnje da je pomagao pri primanju mita.

Stanković je stručni saradnik u Centru za obrazovanje odraslih u Beogradu, a predstavljao se i kao savetnik u Ministarstvu prosvete i predsednik školskog odbora Centra za osnovno obrazovanje odraslih u Sopotu.

Od 2007. do 2011. Stanković je, u kancelariji u svojoj kući, primio više desetina zainteresovanih kupaca diploma, od njih uzimao od 500 do 3.000 evra, koje je davao Sidi Jovanović, referentu za učenička pitanja u Tehničkoj školi u Smederevu.

Falsifikovana svedočanstva i diplome za zanimanja vozač drumskih vozila i tehničar drumskog saobraćaja, kupci su preuzimali u njegovoj kući, ili su ih dobijali na kućne adrese.

Posrednici su od kupaca uzimali lične podatke i novac od 1.000 do 3.000 evra po diplomi, zatim su dolazili u Smederevo, gde su profesor i referent falsifikovali diplome i svedočanstva, zavodili ih u matične knjige i davali ih direktoru, koji ih je potpisivao, iako je znao da ta škola u Smederevu nema odobrenje Ministarstva prosvete za vanredno školovanje učenika takvih obrazovnih profila, saopštila je policija.

Policija je 10. jula pored direktora Tehničke škole Živorada Rašića (62)  uhapsila referenta za đačka pitanja te škole Sida Jovanović (64) iz Smedereva zadužena za vanredne kandidate koja je uzimala novac od Miodraga Stankovića i profesor saobraćajnog smera Radomir Adamović (60).

Uhapšeni su i posrednici preko kojih su kupci dolazili da diploma.

Uhapšeni su taksista iz Beograda Svetozar Kondić (47), Nenad Popadić (56) iz Beograda, Željko  Pavina (47) iz Beograda, Slavko Ožegović (73) iz Nove Pazove, profesor Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu Dragan Latinović (47) i profesor iz Beograda Dragiša Radukanović (56).

Prema saopštenju policije još se traga za Zoranom Stojićem (56)  iz Resnika.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita i falsifikovanje službenih isprava.

Neki učenici i ne znaju gde je Tehnička škola u Smederevu, a niko od vlasnika kupljenih diploma nije pohađao ni redovno ni vanredno Tehničku školu u Smederevu niti je polagao ispite.

Policija je  proverom utvrdila da je kriminalna grupa Tehničke škole prodajom diploma protivpravno prisvojila milion evra.

Tehnička škola je na ime neplaćene školarine i nenaplaćene takse oštećena je za 25 miliona dinara.

Kupci su iz čitave Srbije, najviše iz Beograda.

U Višem sudu u Smederevu još nije završeno suđenje profesorima kragujevačkog Pravnog fakulteta, studentima i posrednicima u predmetu korupcije i prodaje diploma tog fakulteta.

U  predmetu nelegalnih diploma i korupcijei na Pravnom fakultetu u Kragujevcu optuženo je 87 osoba, 33 su studenti koje tužilaštvo tereti da su kupovali ocene i 21 posrednik izvan nastavnog osoblja. Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

msp

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!