Home InfoEkologija U parku Ekonomsko-trgovinske škole nastavlja se sa sečom drveća

U parku Ekonomsko-trgovinske škole nastavlja se sa sečom drveća

by redakcija

Nakon višegodišnjeg postepenog uništavanja parka Ekonomsko-trgovinske škole, čini se da nije ni u čijoj nadležnosti da se proces zaustavi, ili eventualno preusmeri na obnavljanje stabala.  Posle seče najstarijeg drveća od pre mesec dana, obeleženo je još osam stabala koje treba iseći narednih dana, što je izazvalo još jedan talas negodovanja, i obnavljanje već postojeće građanske inicijative da se nešto svrsishodno postigne po pitanju ovog problema.

    Drveće sađeno pre 60 godina, i park uobličavan i razvijan kroz sve generacije nakon toga, 2014-e godine dokaz su potpunog debakla sistemskog prostornog planiranja naše države, kao i degradacije eko-svesti u, doduše, demografski izmenjenom Smederevu. Ova zelena oaza predsavlja simbol ovog dela grada,  a za građane iz nekoliko okolnih naselja bio je to jedini park, jedini prostor za rekreaciju, šetnju sa bebom ili psom. Bez njega, ovakve aktivnosti odvijale bi se na bučnim i zagađenim trotoarima, i da se ne lažemo – na kilometrima neasfaltiranih ulica.

    Topole uz Vučački potok, obeležje Ekonomsko-trgovinske škole (čije slike se, ironično, i danas nalaze na veb-sajtu škole, na početnoj strani, kao i u knjigama pisanim o školi), nestajale su jedna za drugom, a da se na njihovom mestu nisu pojavili naslednici. Za njima drvo po drvo. Procene su da je najmanje 70 stabala posečeno poslednjih godina. A ni jedno jedino nije posađeno.

    Pojam urbanizovane zelene površine deci se mora objašnjavati tek kad se ode u centar grada.
Nema sumnje da je uređenje u tom delu najneophodnije. Nema sumnje ni da smo trenutno vrlo siromašna država, i nemamo mnogo novca za ozbiljnije projekte. No, da li smo zaista primorani da
uništavamo to malo prirodne baštine što imamo? Je li logično da trenutne finansijske probleme rešavamo dajući u bescenje stabla kojima je trebalo nekoliko decenija da porastu? Odnosno, nemamo li baš nikakvu strategiju obnove ostavljenih nam zaosavština nekog uređenijeg društva?

    Novih osam stabala čeka da bude posečeno. Prema skromnoj proceni – neka od najboljih preostalih stabala. Građanska inicijativa da se ovaj proces zaustavi je pokrenuta.
Upućen je zahtev školi za momentalnim prestankom seče. Direktor škole, g. Milovan Pavlović, uverio nas je prilikom ličnog susreta, da je drveće obeležila republička inspekcija za šumarstvo i lov, i da je seča obeleženih osam stabala neizbežna i ovom trenutku, kao i da se na jesen planira sađenje novih stabala. U Republičkoj inspekciji, pak, rekli su nam da oni nemaju takvu nadležnost, te da se obratimo lokalnoj komunalnoj inspekciji. Na kraju se ispostavilo da nadležnost leži na gradskoj Inspekciji za zaštitu životne sredine, koje je – po navodima gospođe Slavice Radivojević, odgovornoj za ovaj sektor – odobrilo seču. Da li će nove sadnice biti posađene, ne znamo. Za to nam je takođe potrebno uveravanje zvaničnika, konkretan plan, projekat.

    Svi koje ovaj problem žulja mogu se priključiti akciji, i pratiti šta se događa na fejsbuk stranici EKOPARK SMEDEREVO.  Nemojmo dozvoliti da bude kasno. Živimo u uređenom Smederevu,  ravnopravno u svim njegovim delovima.  

N.R.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!