Home InfoHronika Radnici Želvoza sutra ponovo u štrajku

Radnici Želvoza sutra ponovo u štrajku

by redakcija

Oko 350 preostalih radnika smederevske fabrike „Želvoz“ sutra će kod fabričke kapije od 13 do 14 časova održati jednosatni štrajk upozorenja, zahtevajući da im se najkasnije do petka isplati jedna zarada, a ukoliko ona izostane od ponedeljka najavljuju generalni štrajk.
foto

Pored višemesečnih izostanka zarada, oni su zabrinuti i za dalju budućnost  fabrike i svojih radnih mesta, budući da je Miodrag Stojković, sadašnji direktor i zastupnik kapitala zloupotrebom svojih ovlašćenja postao direktor .

Stojković  je u aprilu sazvao vanrednu sednicu Skupštine akcionara fabirke, na kojoj je protivzakonito imenovan za novog generalnog direktora, zbog čega je podneta tužbu Privrednom sudu na kojem su dokazane nelegalne radnje.

Zbog toga su mali akcionari i sindikati od Agencije za privatizaciju zatražili njegovu smenu, ali se Stojković ne obazire i suprotno tome nastavlja da obavlja funkciju generalnog direktora.

„O platama koje nam duguju i koje smo pošteno zaradili svi ćute.  Fabrika nam duguje petnaest zarada, a poslednji minimalac od strane Vlade kao milostinju da bi preživeli smo dobili u februaru ove.  Gladna usta naših porodica ne mogu više da čekaju i sada nam je ugrožena životna  egistencija, zbog čega nas prinuđuju da potpuno radikalizujemo štrajk, uključujući i mogućnost blokade puteva i saobraćajnica sličnih onima sa početka godine“, kaže Vladan Kocić, novi predsednik Sindikata Sloga-Želvoz.

Nezadovoljni radnici Želvoza su tokom predhodnog protesta predvođeni sindikatima zaposeli gradsku skupštinu, blokirali saobraćajnice, bili u štrajku glađu zahtevajući pokretanje socijalnog programa, isplatu zaostalih zarada i otpremnina.

Protest je okončan isplatom socijalnog programa i uplatom dve minimalne zarade, nakon čega je od 870 radnika njih 350 ostalo da radi u ovoj najstarijoj fabrici za remont  šinskih vozila.

Izvor: Sindikat Sloga

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!