Home Info Američko-slovačka kombinacija u železari

Američko-slovačka kombinacija u železari

by redakcija

Među najozbiljnijim kandidatima za rukovođenje „Železarom Smederevo” našle su se četiri firme: „HPK inženjering” iz Holandije, nemački „Global stil konsalting”, američki „Esmark” i konzorcijum firmi „Inteko tehnolodžis” iz Austrije i švedskog „Emloga”, doznaje „Politika”. Među ponuđačima je i kompanija „Monako resurs grup” iz Monaka.

Slovačka kompanija „Pikaro”, koja je važila za favorita, dostavila je komisiji nepotpunu ponudu, ali to ne znači da je njen vlasnik ispao iz igre. Naprotiv, slovački biznismen Peter Kamaraš i dalje ima velike, ako ne i najveće šanse, da sa svojim timom predvodi profesionalni menadžment srpske čeličane, tvrdi izvor našeg lista.

Evo i kako.

Kamaraš na javnom pozivu Vlade Srbije predvodi kompaniju „HPK inženjering”, registrovanu u Holandiji. Njegov glavni partner je Džon Gudiš, bivši izvršni potpredsednik i glavni operativni direktor „Ju-Es stil korporacije”, koji je sa te pozicije penzionisan krajem 2010. godine.

Kako „Politika” saznaje iz izvora bliskih pregovaračima i komisiji za izbor menadžmenta, Gudiš će, ukoliko ova kompanija pobedi na javnom pozivu, biti na čelu Nadzornog odbora „Železare Smederevo”. Svojim 40-godišnjim iskustvom u svetu čelika i brojnim poslovnim vezama u toj industriji, ovaj Amerikanac biće glavni za tržište i plasman železarinih gotovih proizvoda. Kamaraš, koji Gudiša dobro poznaje još iz vremena dok je ovaj vodio „Ju-Es stil” u Košicama, biće glavni dobavljač sirovina, koje će po povoljnijim uslovima nego do sada, dopremati u Smederevo. Takođe nezvanično saznajemo da oni preko „HPK inženjeringa”, državi kao vlasniku čeličane traže pola miliona evra mesečno kao fiksni deo nadoknade za tim od 18 menadžera, plus varijabilni deo koji bi zavisio od profita koji ostvare. Osim Gudiša i Kamaraša koji bi predvodili Nadzorni odbor, menadžerski tim bi činila dva izvršna direktora, pet rukovodilaca proizvodnje, po tri u nabavci, prodaji i investicijama, dok bi dvoje ljudi vodilo finansije, otkriva naš izvor.

Zanimljivo je da se „Esmark”, na poziv za upravljanje železarom, prijavio sa kompanijom iz Amerike, za razliku od tendera na kome se takmičila holandska firma. Oni državi nude tim od 20 menadžera za čiji rad mesečno traže 400.000 dolara plus varijabilni deo od profita. Predložili su kompletan biznis plan sa svim parametrima i projekcijama koje je zahtevala Vlada Srbije.

„Global stil konsalting” nudi znatno manji tim koji bi državu godišnje koštao 3,5 miliona evra.

Već od danas počinju prezentacije biznis planova tih pet kompanija čije ponude sadrže potpunu dokumentaciju. Predstavljanje neće biti u prostorijama vlade već u fabrici u Smederevu. Taj posao trajaće tri dana. Nakon toga komisija će oceniti ponude i predložiti vladi najboljeg kandidata. Prema najavama premijera to će biti obelodanjeno u petak 13. marta.

Ko god da bude izabran da rukovodi železarom, pre maja neće početi sa radom, kaže izvor „Politike”. Mesec do dva nakon izbora menadžmenta, državi i novom upravljačkom timu biće potrebno da se usaglase i obave sve formalnosti, uključujući i potpisivanje ugovora.

Ko je Džon Gudiš

Džon Gudiš ima 67 godina. U „Ju-Es stil” je došao davne 1970. kao pripravnik u računovodstvu. Nakon 17 godina napredovanja kroz pozicije u oblasti revizije i finansija u Pitsburgu i Indijani, odlazi na poziciju menadžera u železaru „Gary Works in Gary” gde ostaje 23 godine. Odatle 2000. prelazi u Košice na čelo tamošnje železare koju je kupio „Ju-Es stil”. Tri godine kasnije izabran je za izvršnog potpredsednika te američke korporacije.

Izgleda da Džon Surma, predsednik „Ju-Es stila” nije pogrešio kada je na Gudiševom ispraćaju u penziju izjavio: „Njegov uticaj na naše kompanije, ali i šire, videće se i osećati dugo posle penzionisanja”. Naročito je pohvalio Gudiševe zasluge u oblasti bezbednosti i razvoja zaposlenih.

 

„HPK inženjering” slovačka firma

„HPK inženjering” je kompanija iz Košica koja postoji dugi niz godina, a internet pretragom nije moguće doći do podataka o istoimenoj firmi sa sedištem u Holandiji, koja se prijavila na javni poziv za upravljanje železarom. Pretpostavlja se da je u pitanju ispostava slovačke firme koja se uspešno bavi inženjeringom i dizajnom u oblastima metalurgije, ekologije, konstrukcije, gasne industrije… Ta kompanija pored brojnih referenci ističe i saradnju sa „Ju-Es stilom” Košice.

Olivera Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!