Home InfoDruštvo Svakoga dana 17 mladih bude povređeno u saobraćajnim nezgodama

Svakoga dana 17 mladih bude povređeno u saobraćajnim nezgodama

by redakcija1

Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja u Smederevu je organizovao akciju namenjenu mladima pod sloganom “Bezbednost počinje sa tobom!”

Najvažnija poruka zapravo je ta da, svaki put kada neko od nas sedne za volan, on nije sam, čak i kada niko nije pored njega jer, mi smo povezani sa mnogim drugim ljudima koji će u slučaju da nam se nešto dogodi takođe osetiti veliki gubitak.

Veljko Čurćić načelnik odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja poručio je da se karavan, koji je prethodno bio u Novom Pazaru, Subitici, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu, završava upravo ovom posetom Smederevu

Glavni naš cilj je bio da na ovaj, pomalo nesvakidašnji način, ljudima skrenemo pažnju sa kojim se posledicama mogu sresti oni koji ne poštuju saobraćajna pravila i propise. Prevashodno mislimo na nekorišćenje sigurnosnog pojasa, vožnju brzinom većom od ograničene, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje i vožnju pod dejstvom alkohola.

Svi ste vi mladi, pred vama je budućnost, mnogi od vas će uskoro biti vozači, neki to već možda i jesu. Svake godine oko sto mladih izgubi život. Svaki četvrti dan u Srbiji jedno mlado lice pogine u proseku, a svakog dana 17 vaših vršnjaka biva povređeno. Ono što je još poražavajuće jeste da svaki četvrti poginuli nije imao vozačku dozvolu.

Znate i sami, želja za dokazivanjem, osećaj svemoći, lažno samopouzdanje, nedostatak znanja na drugoj strai, sve su to neprijatelji mladim ljudima pogotovu u ovom periodu. Budite bezbedni, čuvajte sebe i druge – kazao je Čurćić.

Dejan Vemić, direktor Tehničke škole je istakao da ovakve akcije i događaje ta škola uvek podržava i da se prizori kakve smo ovom prilikom, na sreću, a uz pomog grupe mladih učesnika kampanje, videli samo uz pomoć šminke, na žalost u realnosti često dešavaju i da to zhateva ozbiljnost i opreznost.

Statistika nas svake godine upozorava da mladih vozača u Srbiji imamo recimo na nivou oko 20%, to su oni sa iskustvom do pet godina, a da učestvuju u polovini saobraćajnih nezgoda tako da moramo da vodimo računa. Tehnička škola je uvek tu da podrži ovakve akcije, sve što radi Agencija i Savet i hvala im na tome – rekao je Vemić.

Dejan Stoilković, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Smedereva skrenuo je pažnju na loklane prilike kao i na neke od inicijativa koje je taj Savet već realizovao.

Svakoga dana u Smederevu se dogodi najmanje jedna saobraćajna nezgoda, svake nedelje po jedan pešak bude oboren ili zgažen, a svaki drugi mesec jedan naš sugrađanin smrtno strada.

Ako ovo izrazimo u brojkama, oko 350 naših sugrađana biva povređeno u saobraćajnim nezgodama svake godine. Materijalna šteta se meri milionima evra. U cilju smanjenja ovih brojki radi i Savet za bezbednost saobraćaja koji je, ove godine, zahvaljujući razumevanju rukovodstva Grada, partnerskom odnosu sa Policijskom upravom i ostalim subjektima bezbednosti saobraćaja, uspeo da u potpunosti realizuje program za 2023.

Posebno bih istakao sistem za upravljanje brzinama na teritoriji Grada Smedereva koji je prepoznat u čitavoj zemlji. Rezultat rada ovakvog sistema je da mi u poslednje tri godine nemamo smrtnog stradanja u centralnoj zoni grada, a pored toga realizovali smo niz aktivnosti prema ostalim ugroženim kategorijama, a posebno pešacima. Danas smo ovde da zajedno ukažemo na posledice koje nastaju u saobraćajnim nezgodama, a sve sa ciljem da u narednim godinama nemamo ovakve slike u našem gradu i na našim putevima – kazao je Stoilković.

U nastavku akcije, srednjoškolci su razgovarali sa učesnicima događaja, upoznali se sa kampanjama ABS i svim važnim pitanjima u vezi sa bezbednim i odgovornim ponašanjem u saobraćaju.

 

Inače, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja tokom ove godine, zaključno sa 23.novembrom dogodila se 29.731 saobraćajna nezgoda (0.4% manje u odnosu na prethodnu godinu)  u kojima je povređeno 15.442 (11% manje u odnosu na prošlu godinu).

Život je izgubilo 438 ljudi (12% manje u odnosu na prethodnu godinu). Najčešći uzroci nezgoda bili su pogrešno izvođenje radnji od strane vozača (kod 40% nastradalih), neprilagođena brzina (oko26%), uticaj alkohola (oko 11%), uticaj puta (oko 6%) i propust pešaka (oko 4%).

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!