Home InfoDruštvo Jurić u Smederevu: „Slušajte decu, izgradite poverenje“

Jurić u Smederevu: „Slušajte decu, izgradite poverenje“

by redakcija1

Tribine i radionice „Ukradena bezbednost“ Centra za nestalu i zlostavljanu decu, održane su u organizaciji O.Š. „Branko Radičević“ najpre za školarce, a potom i za nastavnike i roditelje.

Događaji su bili posvećeni bezbednosti na internetu i najčešćim opasnostima digitalnog sveta koje se mogu izbeći ukoliko znamo sa čim se suočavamo.

Pozdravljajući sve koji su učestvovali, kao i goste Mirka Janjića sekretara Ministarstva za brigu o porodici, predstavnike Ministarstva prosvete, ali i direktore škola, nastavnike, roditelje, direktor ove škole je poručio:

U Smederevu je danas jedan poseban gost. Njegova priča oblikuje sadašnjost i budućnost naših učenika. Njegova predanost ne poseduje gradnice, doseže i dalje od učionice, brine ne samo o bezbednosti učenika već i njihovih roditelja.

Njegova misija je posebno snažna jer je izgrađena na hrabrosti i mudrosti, pokrenuta i vođena gubitkom voljene osobe. Poštovani Igore, hvala na ovom putovanju, neka ono bude simbol zajedništva, a naša priča odjek hrabrosti i humanosti, koji će sve naš održati budnim u obavezi da ostvarimo sigurniji svet za našu decu – kazao je Miloš Milosavljević.

Tokom programa namenjenog odraslima, prikazano je nekoliko filmova, nastalih ne po scenariju, već po istinitim događajima. Pravljeni su na osnovu priča žrtava i učesnika, dece koju Centar za nestalu i zlostavljanu decu zastupa, kao i policijskih izveštaja i dokumentacije.

Duga je, unutrašnja borba da bi neko rekao šta je proživeo zbog straha od osude i nerazumevanja. I to je ono čime predatori i drže žrtvu uz sebe. Nasilje, nekada traje i godinama, objasnio je Jurić.

Na nama starijima je da pre svega budemo dobar uzor.

Kada je o internetu reč, najvažnije je izgraditi odnos poverenja sa detetom, što je i najteže. Često ih zbog toga osuđujemo. Stalno govorimo, kritikujemo koliko vremena provode na internetu.

Kada su loše ocene uvek kažemo da je to zbog toga što su stalno na internetu. Morate da imate razumevanja jer ako ih konstantno kritikujemo, kada naprave grešku, a mi nemamo dovoljno razumevanja, oni nam se onda neće poveriti, a to je veoma važno.

Postavite pravila. Ako je radna nedelja, zna se koliko tokom dana mogu igrice, mreže i ostalo.  Ali, neka to bude tako kako ste rekli. Nemojte ako ste nervozi da kažete – danas ne može ili ako ste raspoloženi – danas može koliko hoćeš. Držite se pravila. Dete će možda negodovati u početku ali to kasnije daje super rezultate.

Da bi nešto mogli da im kažete, prvo vi sami morate da znate koje su posledice. Ako dele svoje lozinke može neko da im otme nalog, objasnite im to. Ako postoji bilo kakav razgovor seksualne konotacije, to odmah treba prekinuti – ističe Jurić i objašnjava da se deca često dopisuju sa predatorima ubeđena da su to neki njihovi vršnjaci.

Praksa je pokazala – predator odustaje ukoliko shvati da je reč o detetu koje je edukovano, informisano, postavlja dodatna i ne pristaje baš tako lako na nametnutu „igru“.

On onda ide dalje, traži drugu žrtvu neće da se zadržava jer na žalost, ima još mnogo neinformisane dece. Oni beže od deteta koje zna.

Kako izgraditi odnos, to je najvažnije pitanje. Roditelj često bude u situaciji da dobije informaciju od deteta, da ono želi da se poveri, a onda ga odbije nekim nesvesnim gestom. Oni skupe hrabrost da kažu, mi ih u tom trenutku odbijemo, oni odustaju.

Budite uvek dostupni. Kada dete želi da se poveri, da vam ispiriča bilo šta, zgrabite taj momenat jer će sigurno pobeći. Nemojte ih preterano kontrolisati, morate da nađete balans. Preterana konrola vodi ka drugom pravcu. Ako pak ne kontrolište uopšte, niste tu i niste zaintersovani, onda naravno ni to nije dobro.

Aktivno slušajte dete, osmehujte se, klimajte glavom, postavljate pitanja, gledajte ga. Ne radite ništa drugo dok razgovarate, ostavite telefon. Pamtite bitne detalje razgovora i nastavljate sutra. Ako to radite duži period vama će se dete otvratati kada ima problem.

Nemojte mu se podsmevati kada napravi grešku jer će posle toga definitivno odustati da vam bilo šta kaže. Izbegavajte objavljivanje fotografija na kojima su deca naga. Pedofilski sajtovi u svetu imaju sadržaje naše dece iz Srbije.

Važno je i da deci objasnite da ne objavljuju fotografije koje su nastale ispred škola, klubova svega što daje informacije predatoru gde može da ih pronađe svakodnevno. Roditelji takođe da ne objavljuju dipmome i dokumenta jer se i na njima nalaze podaci.

Samo sa detalja u jednoj sobi na fotografiji možete mnogo toga saznati, a kada podelite diplomu ili slično vi dobijate milion informacija, otkrivate detetovu privatnost. Nemojte to da radite jer nikad ne znate ko cilja vaše dete – kazao je Igor Jurić.

U nastavku je bilo reči o tome koje su društvene mreže najzastupljenije među decom, a koje među odraslima, šta je seksualno zlostavljanje, šta su seksting, sekstoršn, ucena fotografijama, „pecanje“ i slično. Žrtve su neretko i odrasli, poručuje Jurić.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!