Home Recepti Štuka i smuđ pečeni u rerni

Štuka i smuđ pečeni u rerni

redakcija

Sastojci:

1,5 kg sveže i očošćene štuke ili smuđa ili obe
1 glavica belog luka
maslinovo ulje (kada ovako napišem, to uvek znači da ga stavite toliko da pokrije ribu i još više ako imate osećaj da treba – nema pravila)
2 limuna
2 kašičice krupne morske soli
malo sveže mlevenog bibera
2 šake svežeg i domaćeg čeri paradajza
1 veza svežeg peršuna
grančica ruzmarina ili 1 kašika suvog
1 kašičica semenki korijandera
i nekoliko suvih ljutih papričica

Priprema:

Rernu sam zagrejala na 220 stepeni a pleh obložila papirom za pečenje. Ribu sam položila u pleh i napunila kriškama od jednog limuna, sa čenom ili dva belog luka i sa nekoliko grančica peršuna. Ovde nema mere, uvek možete da izbacite ili dodate neki od sastojaka i riba će garantovano biti dobra. Ako je potrebno zatvorite ribu čačkalicama.
Prelila sam maslinovim uljem, preko posula so, biber, paradajziće, papričice, semenke korijandera, ruzmarin, pola limuna sečenog na kriške, i preostale čenove belog luka s tim što sam jedan sačuvala za preliv. To je sve lepo stajalo dok sam pravila preliv.
Za taj preliv takođe nema pravila, dodajtete navedene sastojke i tempirate ih prema svom ukusu. Ja volim da se maslinovo ulje dobro oseti pa uvek koristim najkvalitetnije koje imam. Iscedite polovinu limuna, preostali peršun i beli luk sitno iseckajte i pomešajte sa sokom od limuna. Dodajte maslinovog ulja po ukusu i posolite i pobiberite. Preko ribe prelijte po kašiku ili dve ovog preliva pa pleh stavite u dobro zagrejanu rernu. Pecite dok riba ne porumeni kao na slici. Možete u toku pečenja još koji put da je prelijete mirisnim prelivom.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!