Home Info Sindikalni park i Hotel Smederevo

Sindikalni park i Hotel Smederevo

by redakcija

Hotel Smederevo, privatizovan pre šest godina kada su novi vlasnici obećali da će podići novo luksuzno zdanje, i dalje je napušten i sablasno stoji na najlepšem vidikovcu u gradu. Propada i park oko hotela Smederevcima poznat kao „Sindikalni“.

Sindikalni park na više od osam hektara nekada je bio imanje Pauna Jankovića – Baće koji ga je kupio od Turaka. Kasnije je postalo vlasništvo Branka Jefemovića koji je gornji deo imanja prodao kumu Spasoju Stevanoviću, trgovcu iz Beograda. Spasoje je započeo  uređivanje parka, a po okončanju Prvog svetskog rata, uobličio ga je njegov sin Milutin Stevanović, jedan od osnivača Radio Beograda, direktor lista “Vreme“ i šef Pres biroa Ministarstva unutrašnjih dela pred Drugi svetski rat. 

Zbog ovoga, ima mnogih koji smatraju da bi mu, umesto Sindikalni,  prikladnije ime bilo „Milutinac“.

Park je  predstavljao svojevrsnu botaničku baštu. Glavni ulaz se nalazio na donjem putu odakle je blagom kosinom vodila centralna popločana staza. Stazom se dolazilo na prvu terasu polukružnog oblika sa kamenom skulpturom sa likom dečaka. Od terase su vodile su dve staze: jedna u šumski deo parka, a druga na terasu sa vidikovcem odakle se pružao divan pogled na Dunav i Banat. Ulaz na glavnu terasu bio je ukrašen vazama od kamena, a na zidovima su se nalazile   ukrasne figure. 


U parku je postojala i mala staklena bašta, a na ulazu i letnjikovac  u šumadijskom stilu, ispred kojeg je bio posađen američki javor negundo.
Vlasnik je bio imućan i prihode od vinograda je ulagao u održavanje parka. Za veće radove je dovodio stručne vrtlare iz Beograda Park je nacionalizovan 1946. godine i u duhu tog vremena dato mu je ime „Sindikalni“.

Prvo narušavanje izgleda nastalo je 1955. kada je iskrčen vinograd, kuća na ulazu  pretvorena u restoran, glavna staza je bila osvetljena i ozvučena pa je u to vreme park postao omiljeno mesto za odmor i šetnju. Potom je 1967. izgrađen depadans a 1978. i veliki hotel.

Hotel Smederevo vlasništvo državne firme „Jedinstvo u stečaju“ privatizovan je 2008. godine. Novi vlasnik je najavio ulaganje od 10 miliona evra, otvaranje modernog hotela Aqua-Family-Business Resort "Citadela Terme" sa 4 zvezdice, 110 soba, restoranima,  otvorenim bazenima sa termalnom vodom i zatvorenim akva parkom.


Posle šest godina od ove maštovite priče nema ništa. Hotel propada, a očigledno da je reč o još jednoj nesumljivo lošoj, ali svakako sumnjivoj privatizaciji sa, moguće, još sumnjivijim kapitalom. Beogradska firma „Integral enerdži”, koja je kupila hotel, više nije vlasnik, već je ovo imovina nove firme „Citadela 1.428” iz Novog Sada, koja nema nijednog zaposlenog.

Nekadašni hotel Smederevo i Sindikalni park su privatni posed gde je šetnja građanima Smedereva zabranjena. Posed čuva naoružano lice, koje ne dozvoljava čak ni obilazak ovog nekada omiljenog gradskog  mesta za odmor.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!