Home InfoČitaoci pišu Problemi žitelja ulice Grčića Milenka, katastrofalno stanje ulice otežava život

Problemi žitelja ulice Grčića Milenka, katastrofalno stanje ulice otežava život

Redakcija

Građani ulice Grčića Milenka, u MZ „25.Maj“ koja se nalazi na području Opštine grada Smedereva, već godinama muku muče sa svojom ulicom.

U ovoj ulici živi i svakodnevno je koristi više od 50 domaćinstava, u kojima živi oko 40 dece različitih uzrasta.

Zanimljivo je to da je ova ulica, jedna od najstarijih u MZ „25 Maj“, bila asfaltirana još pre 35 godina. Međutim, danas se ulica nalazi u katastrofalnom stanju. Usled raznih iskopavanja raznih službi radi sprovođenja kanalizacije, telefonije, gasa, vode, i ko zna kakvih sve radova, asfalt je lomljen, ulica kopana i nikad popravljena. Posle svakih radova ulica je bivala sve gora. Danas rupe na putu- krateri, ulegle šahte, koje kada padne kiša postanu baruštine koje je nemoguće zaobići ili pregaziti a da se ne pokvasite.

„Ulica je u toliko lošem stanju, kao što možete sami da vidite, da je teško čak i kolima prolaziti, a guranje dečijih kolica ili vožnja bicikla predstavlja deci pravi poduhvat. Ko samo jednom doživi prolazak kroz našu ulicu prilikom padavina ili odmah nakon njih shvati u kakvim katastrofalnim uslovima živimo mi ovde.“- kaže za SDCafe.rs jedan stanovnih ove ulice.

Problem ove ulice je komplikovanije zbog činjenica da neposredno pored same ulice postoji i otvoreni kanal (šanac), koji je planiran za odvođenje viškova vode (kišnice koja se sliva iz ostalih ulica iz okruženja). Međutim ovaj kanal je totalno zapušten, nadležne službe ga ne održavaju, pa je on sada preplavljen kanalizacijom i smećem.
Kanal prati ulicu i prolazi neposredno pored dečijeg igrališta. Deca dok se igraju redovno im lopta odlazi u taj kanal odakle je rukama vade i nastavljuju svoju dečiju igru. Leti u kanalu možete videti zmije i pacove.

„Predstavnici opštinske vlasti žmure pred ovim problemom i niko ne želi da nam pomogne već duži niz godina. Već skoro 10 godina pokušavamo na razne načine da rešimo naš problem preko svih nadležnih službi našeg grada Smedereva, ali niko do sada nije pristupio rešavanju našeg problema, sve je na kraju zasnivalo na obećanjima koja nisu ispunjena. “ – nastavlja sa iznošenjem svog problema naš sagovornik.


„Samo pred izbore dolaze i obećavaju, i na tome se sve završi“ – dodaje starija gospođa iz svog dvorišta kada je videla našu ekipu.

Ove godine početkom februara ovu ulicu obišao je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč i uverio se u katastrofalno stanje ove ulice. Naveo je izgovre zašto je ulica u takvom stanju, jer je navodno problem u vlasničkoj strukturi, tačnije deo puta je u vlasništvu Železnice Srbije, i obećao je da će predstavnike građana ove ulice pozvati za nedelju dana u svoj kabinet na razgovor i saopštiti im kako će rešiti ovaj problem. Međutim, kao što to obično i biva, kad političari obećaju ništa od toga se nije desilo.

Prošlo je više od dva meseca ali poziva i dalje nema. Da li je gradonačelnik zabravio na svoje sugrađane, da li je zaboravio na svoje obećanje?

Građani su kontaktirali menadžment Infrastrukture Železnice Srbije i objasnili im o čemu se radi .
Dobili su sledeći odgovor:
„U skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, potrebno je da investitor uradi
Idejno rešenje planiranih radova i preko nadležnog organa se obrati “Infrastrukta železnice Srbije “ a.d.
radi izdavanja tehničkih uslova i saglasnosti.“
Zamenik direktora Sektora za razvoj
’’Infrastruktura železnice Srbije’’ a.d. Beograd

Što znači da Grad Smderevo mora da uradi projekat i da da Železnicama idejno rešenje kako bi dobili saglasnost.
Vrlo jednostavno.

Građani ulice Grčića Milenka, nastavljaju sa apelima svim mogućim službama, pisali su svim gradskim službama ali su rešili da kontaktiraju i resorne ministre, predsednicu Vlade Srbije i Predsednika Srbije.

„Verujemo da nam nadležni mogu pomoći za jedan dan samo ako reše. Zaista je sramota da živimo kao građani drugog reda u 21. veku.“ – zaključuje naš saovornik.

Žitelji ulice Grčića Milenka
foto: SDCafe.rs

2 comments
2

Slične vesti

2 comments

Vidoje 21.04.2021 - 19:17

Trebalo je da zađete malo „dublje“, ali je to verovatno bilo nemoguće, jer bi vam trebao čamac. Ima delova koji nemaju ni trunku asfalta i izgledaju kataklimazičnije nego ovo što ste snimili. Hvala na trudu i podršci za bolje sutra.

Reply
Dragan 22.04.2021 - 11:06

Zašto ne obidjete slavonsku ulic da vidite kolilo rupa ima

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!