Home Info Sportom do tolerancije i dijaloga

Sportom do tolerancije i dijaloga

redakcija

Projekat “Sportom do tolerancije i dijaloga” koji se organizuje pod pokroviteljstvom Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope, a sprovodi ga Razvojni centar za mlade uz podršku Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje Republike Srbije, predstavljen je u Smederevu ovog vikenda u prostorijama Regionalnog centra za za profesionalni razvoj u suorganizaciji Karate kluba „Viktoris SD“.

Predstavnica Karate kluba “Viktoris SD” Jovana Savić bila je jedna od 20 učesnika treninga za sportske trenere koji je od 12. do 14. decembra 2014. održan u Beogradu. Pored nje, treningu je prisustvovala i Nevena Todorović, volonterka Crvenog Krsta u Smederevu, dok se na mestu Koordinator projekta se našao Nenad Ilić, sportski radnik i košarkaški trener.

Edukativnoj radionici prisustvovali su članovi i treneri sportskih klubova iz Smedereva, i to: Karate klub „Smederevac“ (Marija Minić), Karate klub „Lotos“ (Zoran Berak), Ju Jutsu klub „Bushido“ (Ivan Zdravković), kao i članovi KK“ Viktoris SD“. Oko 50 mladih sportista iz različitih sportskih klubova u Smederevu imali su priliku da se upoznaju sa pojmovima kao što su: tolerancija, diskriminacija, fer plej, govor mržnje, konflikti i nasilje u sportu, i ujedno sagledaju načine na koje se sport može koristiti u predstavljaju pravih društevnih vrednosti. 

Projekat “Sportom do tolerancije i dijaloga” fokus stavlja na lokalne sportske radnike, trenere i administratore u sportu koji rade sa decom i mladima, sa željom da istakne njihovu obrazovnu i pedagošku ulogu u životu mladih i podstakne ih da intenzivnije promovišu pozitivne društvene vrednosti – toleranciju, kulturu dijaloga i nenasilnu komunikaciju, fer plej i suzbijanje govora mržnje. Cilj projekat je da ukaže da sport mora da povrati svoju tradicionalnu ulogu kohezionog elementa koji okuplja različite društvene strukture, a da su sportski radnici ključna karika u tom procesu jer rade sa decom i mladima a oni deci i mladima svojim ponašanjem daju primer kako se treba vladati. Ideja projekta je da otvori temu u javnosti i snažno istakne potrebu da sportski radnici budu pre svega pedagozi i edukatori. Zato projekatat „Sportom do tolerancije i dijaloga“ nastoji da obuči mrežu sportskih radnika koja bi znanja stečena na inicijalnom treningu prenosila dalje.

-Projekat „Sportom do tolerancije i dijaloga“ je prvi događaj na ovu temu u našem gradu. Naš cilj bio je da probudimo svest o značaju sporta u razvoju dece i mladih, kao i da osnažimo ulogu sportskih radnika koju imaju u procesu formiranja mladih ličnosti odnosno sportista. Završni deo događaja imao je ključnu ulogu koji je dokazao svrhu okupljanja. Deca su u grupama kroz zadatke našeg tima uspela da stečeno znanje prenesu na papir, i kroz primere i načine bliže objasne kako se može doći do bolje saradnje između sportskih klubova koji egzistiraju na istoj teritoriji i boljih odnosa između sportista! Danas smo pokrenuli jednu divnu priču, i zaista smatramo da je uspela da nađe put do srca mališana i prisutnih trenera! Zajedno možemo sve! Ovo je samo PRVI KORAK! – rekla je za SDCafe Jovana Savić Kk “Viktoris Sd”

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!