Home InfoČitaoci pišu Pare za farbu

Pare za farbu

by redakcija

 
Tako mali a tako turbulentni predeo na brdovitom Balkanu. Nekako smo u konstntnoj samostalnoj autosugestivnoj težnji za bacanjem sami sebi prašine u oči zaboravili ko smo, što smo, odakle smo i kuda ćemo. Neverovatno koliko nam se istorija pred očima menja, a čini nam se bez našeg udela u istoj. Sve je nabacano kontroverzno, obojeno nepravednom farbom mističnosti. Te velike svetske probleme (trenutno) ostavljam nekim budućim ljudima koji će, nadam se, biti pametniji i bolji ljudi.
 
Ja ću o ovim našim malim stvarima. Toliko malim da ih niko i ne primećuje. 
Kakve Smederevo ima veze sa gej paradom. Verovatno nikakve, ako zanemarimo lične stavove za ili protiv. Sa organizacijom Parade ponosa se prvi put pokušalo davne 2001. godine, pa onda 2004, pa 2009, pa se održala 2010. da bi 2012. bila otkazana i  sve to u Beogradu. Kakve to veze ima sa Smederevom. Opet kažem nikakve! 
E, ako nema nikakve veze sa Smederevom kako je moguće da već dve godine u samom centru grada, na centralnom Trgu, na zidovima državne institucije, u šetačkoj zoni, na desetak metara od policijske stanice, Suda, Gradske skupštine, stoji homofobičan grafit koji poziva na nasilje i ubistvo? Kako?
Ajmo ovako: 
U vremenskom periodu od kada je grafit napisan Smederevo je organizovalo kulturne manifestacije od kojih su većina internacionalnog karaktera: Smederevska jesen,  festival Tvrdjava teatar, Nušićevi dani, Smederevska pesnička jesen, Patosofiranje, ogroman broj koncerta i ostalih dešavanja (sve to po tri puta). Sportska dešavanja neću pominjati. Koliko je stotina hiljada ljudi videlo taj blamirajući grafit? To je poruka koju Smederevo šalje? To je novi imidž grada?
Znate li koliko vaše (naše) dece svakodnevno prodje pored natpisa UBI PEDERA i SMRT BOLESTI! 
Da li je neko odgovoran za ovako nešto? Ne? 
Pitam se samo kako ljude na gradskim pozicijama nije sramota da prodju pored takvog natpisa. Fasciniran sam i činjenicom da su sve političke partije sa svojim establišmentom u predizbornoj kampanji i svojim Glavešinama na čelu iz Beograda (svaki glas je bitan!) prolazile tu pored, držali govore, slikali se sa fanovima, te slike kačili po fejsbukovima i ostalim čudima. 
Da naglasim, ovde apsolutno nije bitna marginalna grupa kojoj je grafit nemenjen, ovde je bitna suština. 
A suština je da Smederevo ne mrzi, Smederevo ne ubija, Smederevo ne uči svoje klince tome.
Neverovatno je licemerje onih koji bi trebalo da se bave time, da oni redovno brišu grafite političkog sadržaja, navijačkih slogana, ljubavnih poruka. Kako je moguće da mržnja i nasilje i dalje stoji?
 
Ako je farba skupa kupiću je ja. Jeftinije mi je nego da svim svojim prijateljima koji dodju u grad objašnjavam da… da… da… ne znam šta da im objasnim, dok mi se želudac prevrće čineći da se stidim svog Smedereva!
 

Autor: Z

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!