Sastojci za 12-15 palačinki:
2 jaja
50ml maslinovog ulja
1 kašika meda
1/2 kašičice cimeta
prstohvat soli
1/4 ekstrakta vanile (možete i da izostavite ako nemate)
200ml vode
150-200ml mleka
180g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašike suncokretovog ulja za prženje
prilog: med, banana, mleveni orasi ili bademi
Priprema:
Umutite jaja sa medom, uljem, solju i vanilom. Dodajte mleko i vodu i dobro izmešajte. Postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo sve vreme mešajući. Testo treba da je za nijansu gušće od testa za palačinke od belog brašna. Ako su ostale grudvice, procedite kroz cediljku za čaj. Na srednju temperaturu zagrejte teflonski tiganj sa malo ulja koje ste ubrusom razmazali po celoj površini.
Pecite palačinke po 1/2 minuta sa jedne strane i desetak sekundi sa druge. Ja to zapravo radim ovako: na tiganj sipam smesu i rasporedim je ravnomerno tako što blago okrećem tiganj dok polako sipam smesu. Stavim na ringlu i sačekam da površina promeni izgled. Okrenem palačinku i držim tako 5-10 sekundi pa sklonim iz tiganja. Tako ponovim sa svim palačinkama.