Home InfoHronika Otac i sin prodali 50 siromašnih dečaka i devojčica

Otac i sin prodali 50 siromašnih dečaka i devojčica

redakcija

Slobodan A. (44) i Darko A. (23), otac i sin iz Smedereva, razvili najveću mrežu trgovine decom u Srbiji.

Prema podacima MUP-a Srbije, trgovci i porodice prodaju decu za 50 do 2.000 evra, ali i za belu tehniku i automobile. Mališani se prodaju zbog prosjačenja, prinudnog braka i seksualnog zlostavljanja.
 
Otac i sin, inače taksisti, glavni su trgovci maloletnicima u Srbiji, a zasad imaju samo krivičnu prijavu. Vrbovali su siromašnu decu i tinejdžere i prodavali ih za seksualne usluge mušterijama u Smederevu, Pančevu, Kovinu, Požarevcu, Smederevskoj Palanci i Beogradu. Imali su katalog sa decom, fotografije, video-snimke, a kada bi pristali, decu i tinejdžere su svojim taksijem odvozili u stanove, hotele i na zabave. Za usluge su naplaćivali od 2.000 do 5.000 dinara, a policija trenutno zna za oko 30 mušterija. Procenjuje se da je u njihovoj mreži bilo oko 50 dečaka i devojčica.
 
Mitar Đurašković, načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala, kaže za “Blic” da je ovaj slučaj izuzetno specifičan jer su krivičnom prijavom obuhvaćeni i klijenti.

– Krivičnom prijavom obuhvaćeno je čak 21 krivično delo sa 18 osumnjičenih da su uključeni u mrežu Smederevaca i imamo pet poznatih žrtava. To je samo jedan slučaj trgovine decom za seksualno iskorišćavanje, ali mnogo više se deca prodaju zarad prinudnih brakova. To su obično deca koju roditelji prodaju za 500 do 1.000 evra porodicama u inostranstvu. Međutim, beležimo slučajeve da decu prodaju za televizor ili polovnu “ladu” – objašnjava Đurašković.
 
On navodi primer porodice koja je devojčicu prodala u inostranstvo za 2.000 evra.
 
– Toliko je dobio čovek koji je vrbovao devojčicu. Mnogo više, međutim, imamo slučajeve lokalne trgovine ljudima, unutar Srbije. Tada decu prodaju roditelji, najuža rodbina, za 50 ili 100 evra po detetu. Imamo slučajeve da roditelji dobijaju dnevnu rentu za dete koje prodaju za prosjačenje, pa za to dobiju recimo 1.200 dinara dnevno – ističe Đurašković i dodaje da je oko 300 dece u Beogradu posredstvom trgovine uključeno u prosjačenje.
 
Srbin Ratomir Jovanović, uhapšen u februaru prošle godine u Milanu, bio je šef trgovine decom iz Srbije u Italiju. On ih je namamljivao pričom da će im omogućiti posao u Švajcarskoj, za šta im je uzimao pare da bi im završio posao i papire, a potom ih je po pristizanju u Italiju terao da kradu. Živeo je u Italiji skoro četiri decenije koristeći više od 20 pseudonima. On je vrbovao mlade preko oglasa u Srbiji nudeći im odlazak u Švajcarsku na branje grožđa uz mesečnu zaradu od 2.500 evra. U Italiji ih je sačekivao, oduzimao im dokumenta i batinama i pretnjama ih terao da kradu i prose, to jest pretvarao ih u robove.

Za trgovinu decom 10 godina 
 
Safet Cucak (48), zvani Sajo Italijan, pravosnažno je osuđen na deset i po godina zatvora zbog iskorišćavanja maloletnica za prostituciju od 2003. do 2008, dok su članovi njegove grupe dobili od dve godine i sedam meseci do sedam godina zatvora.
Jelena Hrnjak, direktorka NVO „Atina“, kaže da postoje dva problema – policija ne dostavlja dovoljno dokaza i sud izriče blage kazne.
– Kada policija ne dostavi dovoljno dokaza, tužilac ne može da procesuira delo. Tako budu osuđeni na manju kaznu za posredovanje u prostituciji umesto za trgovinu decom – objašnjava Jelena Hrnjak.

Boris Vuković

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!