Home Info Od planiranih stanova ostalo ruglo uraslo u korov!

Od planiranih stanova ostalo ruglo uraslo u korov!

by redakcija

“U novi milenijum u novom stanu” –  ovo je bila deviza velike akcije izgradnje stanova za oficire, policajce i mlade bračne parove pokrenute nakon NATO bombardovanja 1999. godine. Sa tim sloganom na usnama, vlast je zasukala rukave, i započela gradnju 100.000 stanova. Tako je nikla i zgrada u naselju Miloja Đaka u Smederevu, koja je trebalo da bude useljena za pet meseci ali je punih petnaest godina kasnije samo betonski kostur zarastao u korov. 

Epilog ove političko-marketinške sage na današnji dan izgleda ovako – ne zna se ko je vlasnik, ne postoji dozvola za gradnju niti mogućnost da se građevina legalizuje,  gradnja ne sme da se nastavi, niti objekat sme da se sruši! Grad nije vlasnik ni lokacije, ni gradilišta, a ko je, ni to se ne zna. 

Trospratnica sa 30 stanova u Ulici Vojvode Stepe u Smederevu počela je da se gradi 1999. godine. Investitor je bila Direkcija za obnovu zemlje, a izvođač radova smederevsko građevinsko preduzeće "Jugovo". Samo godinu dana kasnije, Direkcija za obnovu je prestala da postoji, a i "Jugovo" je otišlo u stečaj.  Posle stečaja, deo imovine preuzeli su poverioci, a deo se raspao na više firmi, koje takođe više ne postoje. 


Smederevci koji ovde žive kroz proteklu deceniju pokušali su da se otarase sablasne tvorevine, ili da nateraju nadležne da zgradu privedu nameni. Pisale su se peticije, apelovalo na ugroženu bezbednost.
Bilo je pokušaja da se nešto reši, ali nije bilo zakonskih uslova.
Zgrada nema građevinsku dozvolu, a gradnja bez nje ne može da se nastavi.  Zahtev za legalizaciju podnela je firma "Jugovo" 2003. godine, ali bez projektne dokumentacije, pa je zgradu nemoguće legalizovati. Kada bi nekim čudom, rešenje o legalizaciji bilo doneto,  ne bi imalo kome da se uruči, jer firma koja je podnela zahtev ne postoji.


Teško da se može poverovati da se objekat može pretvoriti u stambenu zgradu jer je u očajnom stanju, dok bi  istraživanje njegove građevinske postojanosti  bilo preskupo. 
Čak ni da se sruši ne može. Rešenje o rušenju ovog objekta doneto je odavno, ali  bageri nisu pokrenuti jer je postupak legalizacije bio praktično u toku. 
Kada se podvuče crta, jasno je da zgrada ne može da se završi, jer nema dozvolu, ne može da se legalizuje, jer nema dokumentaciju, ne zna se ni čije je vlasništvo, jer investitor i izvođač radova pravno ne postoje. 

Za početak, bilo je neophodno ustanoviti ko je naslednik građevine. Predmet „uklete trosprtanice“ godinama je lutao od pravobranilaštva u Smederevu, Požarevcu i Beogradu, sve dok nije stigao do suda  u Nišu. Tamo se trenutno vodi spor za utvrdjivanje svojine. Ako država dobije vlasništvo nad objektom, može se očekivati da se nešto promeni. 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!